Mina grannar hundägarna berättade att en av deras bekanta fått en böteslapp på 3 000 kronor när hon stoppats av polisen. Hon hade haft sina två hundar lösa i baksätet. Det kostade 1 500 kr per jycke.
Att det är olämpligt att ha hunden lös i bilen vet förstås alla, men att det dessutom är straffbart är kanske inte allom bekant. Sedan 2010 finns emellertid bestämmelser, utfärdade av Jordbruksverket, vad som gäller för hundar som färdas i bil. Där står bland annat att ägaren ”måste se till att hunden är säkrad vid inbromsning till exempel genom att använda transportbur eller säkerhetsbälte som är anpassat för hundar”.
En hund som ligger lös i baksätet är dessutom farlig. Skulle bilen krascha förvandlas även en liten chiuaua till en tung projektil, visar beräkningar som gjorts av NTF Skåne. En tvåkilos hund får en krockvikt på 80 kilo om bilen krockar i 50 km/tim och väger 256 kilo om krocken sker i 90 km/tim. Vikten på en 30 kilos schäfer ökar till 1 200 respektive 3 840 kilo i krockögonblicket.
Om man inte har plats för en bur i bilen finns det säkerhetsselar för ett par hundra-lappar och uppåt. En billig livförsäkring för både fyr- och tvåbenta.
Diskutera: Har du koll på reglerna för att transportera hundar i bil?
Här hittar du regelverket för att transportera hundar, några särskilda regler för husbilar finns dock inte. (länk inlagd av Husbil & Husvagn)
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.