Bild
Nästa artikel
NYHETER

Läsplatta inte förbjuden att rattsurfa med

Publicerad 14 november 2018 (uppdaterad 14 november 2018)
Att rattsurfa med en läsplatta är inte självklart inkluderat i nya rattsurfningslagen. Det framgår av ett inslag i P4 Västernorrland där kammaråklagaren Mikael Bäckström uttalar sig.

Som de flesta säkert känner till fick Sverige en lag som förbjuder rattsurfning den 1 februari 2018. Lagtexten har dock omgärdats av en rad lagtekniska problem där exempelvis utryckningsfordon inte undantogs från att använda kommunikationsutrustning, något som senare ändrades så att polisen och några andra definierade yrkesgrupper inte skulle hindras i sin yrkesutövning.

Nu har ett annat lagtekniskt problem uppmärksammats, kan man kalla en läsplatta som inte är uppkopplad för kommunikationsutrustning? SR skriver därför att det inte är säkert att den lag som förbjuder rattsurfning även gäller läsplattor och man exempelvis tittar på en film.

– Rättsläget är oklart. I lagen talar man om mobiltelefon och kommunikationsutrustning. Där är det ju osäkert med läsplatta som inte har simkort, eller kontakt med omvärlden. Jag är tveksam till det, säger kammaråklagaren Mikael Bäckström som har ett nationellt ansvar för ärenden som rör yrkestrafik till SR.

Däremot menar han att det går att tillämpa lagen om vårdslöshet i trafik, även om föraren inte orsakat någon olycka.

– Det beror på hur trafiksituationen sett ut i övrigt och hur körningen har påverkats, konstaterar Mikael Bäckström.

Här kan du lyssna på P4 Västernorrlands inslag.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.