Nästa artikel
Lantmäteriet slutar trycka kartor
NYHETER

Lantmäteriet slutar trycka kartor

Publicerad 20 september 2017 (uppdaterad 20 september 2017)
Lantmäteriet slutar trycka kartor på papper nästa sommar, det gäller exempelvis Vägkartan, Fjällkartan och Sverigekartan. I stället kommer de att finnas som e-tjänster. Där kan användaren skapa sin egen karta och skriva ut den på papper.

Från och med den 1 juli 2018 slutar Lantmäteriet att tillhandahålla tryckta versioner av de så kallade allmänna kartorna. I stället hänvisas användarna till olika e-tjänster med kartinformation.

– Efterfrågan på digitala karttjänster ökar samtidigt som behovet av våra tryckta allmänna kartor har minskat drastiskt under ett antal år. Det är inte längre ekonomiskt försvarbart att fortsätta ta fram tryckta kartor, säger Sofia Stjernlöf, sektionschef på Lantmäteriets marknadsavdelning.

Lantmäteriet har utvecklat e-tjänster som ger privatpersoner möjlighet att själv välja utsnitt på kartan. I tjänsten Kartutskrift kan man dessutom skriva ut kartan på papper. Företag som vill göra egna kartor eller tjänster som innehåller kartinformation får tillgång till Lantmäteriets kartdata via ett flertal anpassade digitala åtkomstsätt.

– Vår kartinformation är mer eftertraktad än någonsin och vi arbetar intensivt med att utveckla tjänster för att göra det ännu enklare för allmänhet, företag och myndigheter att få tillgång till den, säger Sofia Stjernlöf.

Dessa kartor slutar Lantmäteriet tillhandahålla i tryckt format från och med 1 juli 2018
  • Fastighetskartan (1:12 500)
  • Terrängkartan (1:50 000)
  • Vägkartan (1:100 000)
  • Fjällkartan (1:50 000 och 1:100 000)
  • Sverigekartan (1:1 miljon och 1:1,2 miljon)

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.