Bild
Nästa artikel
NYHETER

Länsstyrelsen stoppar populär ställplats

Publicerad 19 april 2016 (uppdaterad 19 april 2016)
Länsstyrelsen har upphävt Mörbylånga kommuns beslut att ge strandskyddsdispens för ställplatsen i Degerhamns hamn. Nu har ställplatsen som blev Årets Ställplats 2014 tvingats stänga tills vidare.

Sedan 2011 har Degerhamns båt- och sportfiskeklubb haft en ställplats i hamnen. Båtklubben har investerat i en ny servicebyggnad och blivit utsedd av våra läsare till Årets Ställplats 2014. Förra året hade ställplatsen 5 000 husbilsnätter och bidrog därmed till en levande bygd.

Klubben uppmanades av Mörbylånga kommun att ansöka om strandskyddsdispens vilken kommunen beviljade med motiveringen att platsen redan anses vara ianspråktagen. I ansökan uppgavs att det skulle finnas plats för 60 husbilar/husvagnar på udden och 14 platser vid småbåtshamnen samt två platser för funktionshindrade vid servicehuset.

Men Länsstyrelsen beslutade att överpröva strandskyddsdispensen och besökte platsen den 3 mars. Beslutet kom som en kalldusch då kommunens dispens avslogs med motiveringen att en ställplats som utnyttjas frekvent skulle kunna jämföras med en campingplats och därigenom hindra allmänheten att ha tillgång till stranden.

Länsstyrelsen hävdar att det finns möjlighet att ordna ställplats där det inte råder strandskydd. Det finns därmed inte några dispensgrundande särskilda skäl och upphäver kommunens beslut.

– Vi stänger ställplatsen tills vidare, säger Kurt Arvidsson som är kassör på båtklubben.

Klubben överväger om de ska överklaga. Mark- och miljödomstolen i Växjö har sagt nej till ställplatser i Bläsinge vilket innebär att möjligheten att få rätt i ett överklagande är liten, menar han, men påpekar att klubben har tagit hjälp av juridisk expertis för att se hur och om de ska gå vidare.

Det finns därför skäl att hålla utkik på hemsidan hur ärendet utvecklas och om klubben kommer att överklaga Länsstyrelsens beslut.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.