Bild
Nästa artikel
NYHETER

Längre och bredare lastbilar borde tillåtas

Publicerad 15 november 2017 (uppdaterad 15 november 2017)
Ett större vägnät för lastbilar på 34 meter och 74 ton bör öppnas från april 2018. Det menar Rickard Gegö, vd för Sveriges Åkeriföretag.

– Godstransporter på väg kan bli effektivare, klimatsmartare och mer ekonomiska genom att bland annat påskynda beslut i Sverige om villkor och vägnät för tyngre och längre lastbilar. Det skulle innebära en samhällsnytta som är elva gånger större än kostnaderna, säger Mårten Johansson, teknikchef i Sveriges Åkeriföretag, i ett pressmeddelande.

Endast cirka åtta procent av antalet ton gods i Sverige transporteras längre än 30 mil. Möjligheterna att överföra godstrafik från väg till andra trafikslag är mycket marginella.  

– Nyttan kan öka ytterligare om långa släpvagnar också kan användas i längre fordonskombinationer än 24 meter som alternativ till dolly och påhängsvagn. En släpvagn kan byggas stabilare med lägre tyngdpunkt och lättare, med ökad lastförmåga i vikt och volym, säger Mårten Johansson.

Sverige Åkeriföretag föreslår också ändrad fordonsbredd. Idag är tillåten fordonsbredd 2,6 meter för fordon inom 24 meter, för både temperaturkontrollerade och övriga transporter. För fordon som är längre gäller 2,6 meter för temperaturkontrollerad transport, annars 2,55 meter.

– Sverige kan med fördel dessutom förenkla breddbestämmelserna för lastbilar och tillåta 2,6 meter breda för alla fordon. Det skulle också underlätta lastning och lastsäkring av gods på lastbilar, säger Mårten Johansson.

Det innebär inte att alla lastbilar blir tunga eller långa men det ger en flexibilitet att generera bra samhällsnytta för transport av alla typer av godsslag. 

– Det är dock inte klimatsmart att avstå från denna samhällsnytta eller att fördröja ett införande av 34 meters fordon på ett stort vägnät, avslutar Rickard Gegö.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.