Bild
Nästa artikel
NYHETER

Lämna vilda djur med ungar ifred

Publicerad 23 maj 2017 (uppdaterad 3 november 2019)
Länsstyrelsen går ut med en vädjan om att lämna vilda djur med ungar ifred. De har fått flera rapporter om att folk som sett björnar på åkrar inte kunnat motstå att smyga sig nära för att ta bilder.

Det är nu en störningskänslig tid på året där nyfödda ungar gör djurlivet extra känsligt. Samtidigt har Länsstyrelsen fått in flera rapporter om människor som samlas runt om i Dalarna för att titta på björnar. Därför går de ut med en uppmaning om att lämna vilda djur med ungar ifred.

Björnar dras nu under en kortare period gärna till åkrar och andra öppna ytor för att äta, eftersom det är där nytt gräs först kommer upp. Sådana björnar drar ofta till sig uppmärksamhet och man får gärna betrakta dem på avstånd. Men det är viktigt att stanna på vägen i eller intill bilen. Det olagligt att störa, försöka smyga nära för att få bilder eller på annat sätt riskera att björnarna blir trängda eller provocerade. 

- Det är alltid viktigt att vilda djur har fri flyktväg och inte blir inringade av intresserade människor. Även ungar som kan uppfattas som övergivna ska lämnas ifred, då de vuxna djuren kan finnas i närheten, säger Lena Berg, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.