Compricer uppmärksammar problemet med att det har blivit allt vanligare att ”besöka” en läkare via en app. Om du blivit sjuk eller skadad när du är på resa kan det kännas lockande att välja webbalternativet i stället för ett fysiskt läkarbesök, men då är risken stor att du blir utan ersättning från din reseförsäkring för dina vårdkostnader eller förstörda semesterdagar.
Som EU-medborgare har du rätt till nödvändig sjukvård inom EU. Men även när du reser till ett europeiskt land bör du ha en reseförsäkring eftersom den behövs om du exempelvis skulle behöva ambulansflyg hem. Läs mer på sidan Oförsäkrad utomlands.
I alla hemförsäkringars reseskydd ingår också ett överfallsskydd som kan ge dig ersättning om du råkar ut för en misshandel. Dessutom ett rättsskydd som kan ersätta kostnaderna för ett juridiskt ombud och ett ansvarsskydd, som kan ersätta skadeståndskrav som riktats mot dig.
De flesta försäkringsbolag kräver att du ska besöka en läkare på plats på resmålet om du blir sjuk eller skadad. Generellt sagt accepterar inte försäkringsbolagen utlåtanden från en läkarkontakt via en app- eller webblösning när du är utomlands.
Ett läkarintyg där läkarens samtliga ordinationer framgår är oftast helt avgörande för om du kan få ersättning från din reseförsäkring.
- Vissa försäkringsbolag kan göra undantag från den huvudregeln, för till exempel vattkoppor, men vill du vara på säkra sidan är ett fysiskt läkarbesök det enda alternativet, förklarar Garbriella Hallberg som är jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.
Du kan läsa mer på deras hemsida om vad som är viktigt att tänka på om du blir sjuk på en resa: Sjukdom, skada, överfall på resan.
Reseförsäkringar betalar bara för kostnader som du inte kunnat förutse. Du kan alltså inte få ersättning för pågående vård. I några hemförsäkringar ingår en olycksfallsförsäkring som gäller när du är på resa. Du kan då få ersättning för bestående besvär. Olycksfallsförsäkringen kan gälla även om du reser inom Sverige i minst 2 dygn.
Har du en kronisk sjukdom bör du i god tid kontrollera med ditt försäkringsbolag vad som gäller om du skulle bli akut försämrad på resmålet. Be att få svaret skriftligt. Du kan som komplement kontakta din läkare för att få en bedömning och läkarintyg. Men det är endast bolaget som avgör ersättningsfrågan. Läs mer om Akut försämring här.
Om du av en läkare ordineras vila på utlandsresan så ska du kräva ett läkarintyg. Av intyget bör det framgå dels varför du har ordinerats vila, dels antalet sjukdagar.
Om du blir sjuk eller skadad utomlands och är i behov av akut hjälp ska du kontakta försäkringsbolagets larmcentral (se i försäkringsvillkoren eller på sidan Checklista på resan). Om du behöver resa hem i förväg måste alltid ditt försäkringsbolag godkänna din hemresa innan du åker. Compricer har satt ihop den här listan.
- Reseskydd ingår i din hemförsäkring.
- Om din resa är längre än 45 dagar behöver du en extra reseförsäkring.
- Reseskyddet i din hemförsäkring täcker inte riskfyllda aktiviteter som tex bergsklättring.
- Som EU-medborgare har du rätt till nödvändig sjukvård inom EU – men du bör ha en reseförsäkring. Skulle du tex behöva ambulansflyg hem kan det utan försäkring bli mycket kostsamt.
- I alla hemförsäkringars reseskydd ingår också ett överfallsskydd som ger dig ersättning vid en misshandel.
- Om du blir sjuk eller skadad utomlands och är i behov av akut hjälp ska du kontakta försäkringsbolagets larmcentral. Om du behöver resa hem i förväg måste ditt försäkringsbolag godkänna detta innan du åker.
- Skriv upp viktiga telefonnummer till tex ditt försäkringsbolag innan du åker.
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.