Bild
Nästa artikel
NYHETER

Lågt antal omkomna i trafiken men inte rekord

Publicerad 20 oktober 2020 (uppdaterad 20 oktober 2020)
Preliminära uppgifter visar att under september 2020 omkom 19 personer i vägtrafiken. Det är fyra fler omkomna jämfört med september månad 2019. Transportstyrelsen påpekar samtidigt vikten för gångtrafikanter att använda reflexer.
Även om några fler förolyckades under september i år jämfört med samma månad i fjol håller sig siffrorna ur ett tioårspespektiv på en låg nivå, bara slaget av 2013 och 2019.

Bland de omkomna var 16 män och tre kvinnor, Fem av de omkomna var 65 år eller äldre och lika många förare eller passagerare i personbil eller lastbil omkom i singelolyckor. Åtta personer hade färdats i personbil, två i lastbil, fyra på motorcykel och tre var fotgängare som blivit påkörda av motorfordon.

– Den här tiden på året när det mörknar tidigt är det extra viktigt att synas i trafiken när man går eller cyklar. Som bilist behöver man vara extra uppmärksam på gående och cyklister, och inte stressa i trafiken. Då kan det lätt hända olyckor, säger Khabat Amin, statistiker på Väg- och järnväg på Transportstyrelsen.

Medelantalet omkomna i september månad, under de föregående fem åren 2015-2019, är 24 personer.

Under de senaste tolv månaderna (oktober 2019-september 2020) har 197 personer omkommit i vägtrafiken. Under de senaste föregående tolv månaderna (oktober 2018- september 2019) omkom 267 personer. Jämför man med ett femårs medelvärde för motsvarande tidigare tolvmånadersperioder har antalet omkomna minskat med 26 procent.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.