Att produkten är CE-märkt är ett grundkrav. Trots det sker hela tiden olyckor vilket kräver en viss egen försiktighet, inte minst för att brandförloppen är snabba.

Nästa artikel
Laddare inte alltid utan problem
NYHETER

Laddare inte alltid utan problem

Publicerad 29 juli 2015 (uppdaterad 29 juli 2015)

Att produkten är CE-märkt är ett grundkrav. Trots det sker hela tiden olyckor vilket kräver en viss egen försiktighet, inte minst för att brandförloppen är snabba.

Elsäkerhetsverket vill uppmärksamma problemet med laddning av elektronikenheter som mobiltelefoner och datorer. Eftersom såväl husbilar som husvagnar ibland råkar ut för snabba brandförlopp är det kanske extra tänkvärt för oss.

Utöver de råd som Elsäkerhetsverket ger om laddningen bör det tilläggas att en brandvarnare och en brandsläckare borde höra till standardutrustningen i alla mobila boenden. Gillar man inte de ilsket röda brandsläckarna, som är lackade så för att de ska vara lätthittade även för de som inte vet var de finns, finns effektfulla och fantasifulla lackvarianter att tillgå.

Elsäkerhetsverket påpekar att en laddare ska vara CE-märkt. CE-märkningen är det synliga beviset på att tillverkaren garanterar att produkten uppfyller grundläggande säkerhetskrav.

Näringsidkare som upptäcker att en elprodukt som har tillverkats eller sålts har säkerhetsbrister har skyldighet att anmäla detta till Elsäkerhetsverket. Som användare bör man vara medveten om att även CE-märkta elektriska apparater, om det vill sig illa, kan uppträda felaktigt och till exempel börja brinna. En viss försiktighet vid användningen är därför alltid motiverad.

Det man som konsument kan göra är bland annat att:

  • Köpa originalladdare (eller i varje fall av ett känt fabrikat).
  • Tänka på att billiga laddare ofta är sämre ur säkerhetssynpunkt.
  • Ta ut laddaren ur vägguttaget när mobilen är färdigladdad.
  • Undvika att ladda mobilen när du inte kan ha uppsikt, till exempel när du sover.
  • Undvika att lägga mobilen på sängbordet på natten. Det har hänt att mobiltelefonbatterier har exploderat.
  • Inte lägga mobilen på ett brännbart underlag då den laddas.
  • Känna efter så att laddaren inte blir alltför varm vid laddning.
  • Om du upptäcker brister kontakta inköpsstället, så att de kan meddela tillverkaren.


Elsäkerhetsverket marknadskontrollerar cirka 400 produkter per år, det vill säga endast en bråkdel av allt som årligen säljs. De tar även emot produktanmälningar.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.