Nästa artikel
Krav på vinterdäck från 1 december
NYHETER

Krav på vinterdäck från 1 december

Publicerad 19 november 2014
Har du inte bytt till vinterdäck än är det hög tid. Om det är vinterväglag mellan den 1 december och 31 mars är det ett krav.

Vintern närmar sig och är ett faktum i delar av landet. Transportstyrelsen vill därför påminna om vinterdäckskravet. Om det är vinterväglag mellan 1 december och 31 mars måste personbilar (även husbilar), lastbilar, bussar och släpfordon som är kopplade till dessa fordon ha vinterdäck eller likvärdig utrustning. Detta gäller om fordonet har en totalvikt på högst 3,5 ton.

Har fordonet en totalvikt på över 3,5 ton (tyngre husbilar, tung buss, tung lastbil, tungt släp) ska det ha vinterdäck eller likvärdig utrustning på fordonets drivaxlar. Är din tunga husbil framhjulsdriven gäller vinterdäckskravet samtliga axlar.

Kraven för lätta och tunga fordon gäller både svenska och utländska bilar.

Vad är vinterdäck?

Med vinterdäck menas däck som är framtagna för vinterkörning och ska vara märkta med M+S (M.S, M-S, M&S eller Mud and Snow). Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. Dubbdäck är tillåtet mellan 1 oktober och 15 april.

Vad är vinterväglag?

Vinterväglag anses råda när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är Polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen.

Dubbdäck eller dubbfritt?

Transportstyrelsen har inga speciella rekommendationer eftersom behoven är så olika, beroende på hur man använder sitt fordon och var i landet man bor. Det kan vara viktigt att veta att vissa kommuner har lokala dubbdäcksförbud samt att många länder har förbud mot dubbdäck.

STRO, Scandinavian Tire and Rim Organization, har råd och tips inför val av vinterdäck: http://stro.se/information/val-av-vinterdack/

Vilket mönsterdjup gäller?

Mönsterdjupet på däcken på lätta fordon (totalvikt på högst 3,5 ton) ska vara minst 3 millimeter när det är vinterväglag. När det gäller tunga fordon ska samtliga däck ha ett mönsterdjup på minst 5 millimeter när det är vinterväglag.

Läs mer om kraven för vinterdäck på Transportstyrelsens webbplats

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.