Nästa artikel
Kortare resor gav mindre intensiv trafik
NYHETER

Kortare resor gav mindre intensiv trafik

Publicerad 3 augusti 2020 (uppdaterad 3 augusti 2020)
Många trodde att trafiken skulle bli mer intensiv i corona-tider men trots att de flesta svenskar semestrar inom landets gränser har biltrafiken minskat.
När reserekommendationerna inom landet mildrades trodde nog de flesta att vägarna skulle fyllas av fullpackade bilar på väg mot landets alla smultronställen. Men så har det inte riktig blivit. Istället är det faktiskt färre bilar på de statliga vägarna än normalt, rapporterar Sveriges Radio.

– Den här märkliga tiden har gett oss andra vanor och man kanske reser kortare än man brukar göra. Trafiken på de statliga vägarna ligger alltså ungefär tio procent lägre än normalt. Men jag vet inte om det är mycket eller lite. Det är ju trots allt ett väldigt extremt läge, säger Maria Melkersson, statistiker på myndigheten Trafikanalys till SR.

Biltrafiken har dock ökat en del sedan den absoluta bottennivån, men det är fortfarande betydligt färre fordon ute på landets vägar. Förra veckan var det minus sju procent jämfört med motsvarande period i fjol. Framförallt är det persontransporterna som blivit färre. Godstrafiken har genrellt kunnat köra på som vanligt då det kunnat upprätthållas hyfsat väl i de flesta branscher.

– E-handeln har ju haft en blomstrande tid här under coronapandemin. Det gäller i allmänhet. Det gäller också i en bransch inom e-handel som är ganska liten, men som har ökat, och det är maten. Att man helt enkelt inte vill gå till affären utan får maten hemkörd, säger Maria Melkersson på Trafikanalys.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.