Nästa artikel
Korrigerad husbilsskatt efter Skatteverksbeslut
NYHETER

Korrigerad husbilsskatt efter Skatteverksbeslut

Publicerad 22 mars 2016 (uppdaterad 22 mars 2016)
Vid årsskiftet ändrade Transportstyrelsen de formler som används för att bestämma fordonsskatt för bland annat husbilar (personbil klass II). Skatteverket har nu beslutat att ändra tolkningen av formeln som bestämmer fordonsskatten. En del husbilar får därmed en lägre fordonsskatt.

Vissa bilar saknar uppgifter som är nödvändiga för att fordonsskatten ska kunna beräknas. I sådana fall fastställs skatten via formler som beräknas utifrån bilens tekniska egenskaper. Det här är något som gäller för husbilar sedan 2011.

Om en bil är utrustad med manuell eller automatisk växellåda är idag inte en obligatorisk uppgift att ange vid registreringen av en husbil och många husbilar saknar därför den uppgiften. Efter formeländringen den 1 januari 2016 har Skatteverket tolkat uppgiften om okänd växellåda som att bilen har varit utrustad med automatisk växellåda.

Skatteverket har nu ändrat sin tolkning av formeln och uppgiften om okänd växellåda tolkas nu som att bilen är utrustad med manuell växellåda. Den ändrade tolkningen innebär en lägre fordonsskatt.

Transportstyrelsen genomförde den 3 mars 2016 nödvändiga förändringar i vägtrafikregistret. Totalt omfattas cirka 10 000 fordon, men majoriteten av dessa är avställda och därmed inte skattepliktiga.

Skulle en berörd bil ställas på idag påförs ett justerat och korrekt skattebelopp, men fordonsskatt som påförts någon gång under perioden 1 januari 2016 – 3 mars 2016 har varit högre än tänkt.

Vilka husbilar har fått för hög fordonsskatt?

Det är en liten del av alla husbilar i Sverige som omfattas. Bilar som påverkas ska

  • vara en personbil klass II (husbil)
  • vara dieseldriven
  • beskattas utifrån utsläpp av koldioxid
  • sakna uppgift om typ av växellåda (okänt)
  • ha påförts fordonsskatt någon gång under perioden 1 januari 2016 – 3 mars 2016.

Kontakta Skatteverket för omprövning

Transportstyrelsen får inte ändra fordonsskatter. Beslutande myndighet i skattefrågor är Skatteverket och en fordonsägare ska alltså vända sig dit om man vill ha sin fordonsskatt omprövad. Det gör man enklast via

fordon@skatteverket.se

Kontrollera din fordonsskatt

Vill du veta vad fordonsskatten är för ett fordon går det att enkelt kontrollera via Transportstyrelsens e-tjänst "registeruppgifter – sök med registreringsnummer"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.