Det är SR som uppmärksammar förhållandet att Tingsrätten frikänt en person som saknar svenskt körkort men hävdar att han har ett utländskt som han dessvärre tappat bort. Tingsrätten friade eftersom man ansåg att åklagaren inte kunde bevisa att mannen faktiskt saknade körkort.
Tingsrättens friande dom kan komma att beröra personer som inte är folkbokförda i Sverige vilket inte bara är turister. Även personer som söker asyl saknar i formell mening folkbokföringsadress och kan därför, om de hävdar att de har körkort i sitt hemland, köra fordon utan att kunna bevisa sin behörighet. När de fått uppehållstillstånd har de ytterligare ett år på sig att byta ut sitt körkort från sitt hemland.
Upprinnelsen är att polisen stoppade en förare på väg in mot centrala Karlskrona i mitten av september 2015. Det visade sig att mannen inte hade något körkort att visa upp.
Mannen åtalades kort därefter för olaga körning men åklagaren måste kunna bevisa att mannen faktiskt saknar körkort, något som Tingsrätten alltså inte anser att han kunnat. Om asylprocessen tar ett och ett halvt år och med det året lagen tillåter för utbyte, i praktiken kan köra bil utan körkort i två och ett halvt år.
– Finns det inga register i det land där man hävdar att körkortet är taget är det väldigt svårt, säger Helena Renberg, utredare hos Polisen till SR.
Stefan Palm som är trafikpolis i Blekinge säger till SR att han tycker domen inte är helt lyckad och undrar om det inte vore möjligt att tolka reglerna på något annat sätt.
– Kan man inte bevisa att man har något körkort så kanske man får lugna sig med att köra bil?
Här hittar du SR:s artikel och ljudklipp.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.