Bild
Nästa artikel
NYHETER

Köpenhamn kan komma att förbjuda diesel

Publicerad 13 juni 2017 (uppdaterad 13 juni 2017)
Nu kan Köpenhamn vara näst på tur att införa restriktioner mot dieselfordon. Borgmästaren Morten Kabell är tydlig med att han vill ha färre dieselbilar.

540 danskar dör i förtid på grund av kväveutsläpp, hävdar Morten Kabell enligt Aftonbladet, och det motiverar att Köpenhamn likväl som Oslo inför restriktioner mot användning av dieselfordon som sägs vara bland de mest förorenande. Vi vill ha en ren luftzon, som i alla andra europeiska städer menar Kabell som har fört fram förslag om dieselförbud tidigare men nu ska ha en bred uppslutning bakom det av övriga partier i Köpenhamn.

– Det är en förolämpning mot dem och deras familjer att de måste ha levt med det och dör i förtid, säger Morten Kabell till danska TV2.

I flera länder ligger nyförsäljningen av dieselfordon runt 50 procent även om den sjunkit över tid. I Tyskland den gått ner från 50 procent till 43 i vad som Aftonbladet skriver efterdyningarna av Volkswagens skandal med utsläppsfusket, dieselgate. I Sverige drivs drygt 51 procent av alla nyregistrerade bilar av diesel och även i Danmark är dieselbilarna lika populära.

Enligt förslaget måste fordonen uppfylla minst avgasnormen euro 5 vilket motsvarar fordon från 2011/2012. Den danska organisationen Gröna bilister tycker förslaget är bra då dieselbilarna inte är rena nog medan Förenade Danska Bilister tycker att förslaget är onödigt rapporterar Aftonbladet. FDB hänvisar till att dieselbilarna blir renare och renare.

Men till skillnad mot den danska organisationen anser branschorganisationen Bil Sweden att förbudet är nödvändigt.

– Det ligger i tiden och det har vi inga problem med. En gammal bil släpper ut som hundra nya. Det här innebär att vi får en nyare bilpark och släpper ut mindre skadliga ämnen. I de senaste dieselbilarna har vi partikelfilter och ad blue som tar bort kvävedioxid.

Förslaget måste antas i parlamentet för att bli verklighet avslutar Aftonbladet sin rapportering.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.