Nästa artikel
Kommun utreder säsongare på Torsviken camping
NYHETER

Kommun utreder säsongare på Torsviken camping

Publicerad 11 maj 2018 (uppdaterad 11 maj 2018)
Campingarnas gäster vill ofta ligga nära vattnet men när säsongsliggare kommer för nära kan det bli konflikt med strandskyddsreglerna.
SVT Nyheter Värmland skriver att drygt 30 husvagnsägare på Torsvikens camping som byggt permanenta uteplatser kan komma att tvingas riva dessa. Detta då uteplatserna byggts på strandskyddat område. Kommunen äger marken och arrenderar ut driften.

– Vi har ett strandskydd på Torsviken som är hundra meter och inom de hundra metrerna krävs det ett strandsskyddsdispens och även bygglov för byggnader på platsen, säger Peter Brattström, stadsbyggnadsingenjör på Karlstad kommun till SVT.

Campingen beskriver sig själv som en mysig liten camping som är naturskönt belägen vid Vänern men för en tid sedan fick Karlstad kommun en anonym anmälan om brott mot strandskyddslagen vilket ledde till ett tillsynsärende.

I närheten ligger campingen Bomstadbaden som hade ett liknande ärende i höstas vilket ledde till att de under vintern tvingats riva ett 20-tal altaner och verandor. I samband med det ärendet skrev NWT att många kommuner brottas med likartade problem med svartbyggen på campingar. Vidare skrev de att fallet med Bomstads camping i Karlstad, där kommunen både hade egna jurister och ett samarbete med länsstyrelsen, möjligen skulle kunna komma att ge vägledning i andra liknande fall.

– Kommunen har varit här och tittat och man har sagt att man ska ha Bomstadbadet som ett pilotprojekt för det här med strandskyddet så vi avvaktar ett politiskt beslut som kan ta ganska lång tid vad jag förstår, säger Henrik Fryklund som är vice ordförande i Torsvikens Fritid som arrenderar campingen.

I det här ärendet på Torsviken camping är sannolikheten därför stor att husvagnsägarna på sikt måste riva sina uteplatser eller flytta dem längre bort från vattnet precis som på Bomstadbaden.

Trots att frågan blivit aktuell nu har många campinggäster haft dessa altaner under åtskilliga år, SVT skriver att ett par haft sin plats i tjugo år och en annan person i sex år.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.