Bild
Nästa artikel
NYHETER

Kolla gasol och fukt inför säsongen

Publicerad 9 april 2017 (uppdaterad 18 juni 2017)
Innan du börjar använda din husbil eller husvagn är det klokt att kontrollera att gasolanläggningen är i gott skick. Gasolkoll ingår som de flesta säkert vet inte längre i den ordinarie besiktningen så det är upp till ägaren att veta i vilket skick anläggningen är.
Några har säkerligen kunskapen och kontrollerar med jämna mellanrum skicket på slangar och kopplingar. Känner du dig osäker på hur du sköter kontrollen är det lämpligt att ta hjälp av någon som har erfarenhet och vet var problem brukar uppstå.

Självklart ska inga slangar ha sprickor eller skador och det kan du själv kontrollera med jämna mellanrum. Vissa campingplatser kräver även att detta är gjort av professionell personal för att du ska få campa där men i slutänden handlar allt om din egen säkerhet.

Dessutom är det lämpligt att göra en fukttest även om du inte har täthetsgaranti kvar på ditt fritidsfordon. Börjar det läcka in fukt i isoleringen kan det tyvärr bli en dyr affär och det är inte alltid uppenbart att en tätning har gett upp.

Besiktningsföretagen erbjuder dessa tjänster och även flera verkstäder. Vem du tycker är lämpligast att utföra kontrollen är upp till dig och exempelvis Opus har rätt att göra täthetstest även för vissa fabrikats obigatoriska täthetskontroller inom garantin.

Vid olika kontroller har det visat sig att många missar att hålla koll på däcktrycket. Instruktionsboken ger dig uppgifter om rekommenderat värde men de är i många fall i underkant enligt däcksfabrikanterna. Tänk på att mäta trycket med kallt däck, mäter du det när du stannar för att tanka är däcket varmt och du får ett för lågt värde.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.