Föreningen Bergslagsflaggan har anslutit sig till Nätverket Lindekultur. Föreningens ändamål är att värna och bevara Bergslagsflaggan samt verka för att den blir en enande och samlande symbol för det geografiska området Bergslagen.
– Detta syfte fullföljs genom att göra flaggan allmänt känd i Bergslagen genom att tillhandahålla den och via marknadsföring sprida den i form av olika produkter som fasad- och stångflagga med mera, skriver föreningen som även ger stöd till olika projekt med historisk eller kulturell anknytning till Bergslagen.
Bergslagsflaggan skapades 2006 som en symbol för Bergslagen, dess invånare och företag samt de bergslagsbor som flyttat och finns runt om i världen. Den är spridd från Kiruna i norr till Spanien i söder men finns även i USA och Tyskland. Flaggan är ett skyddat varumärke, registrerat hos Patent- och registreringsverket (PRV).
Det blåa fältet står för vattenkraften (eller luften), det orange för elden, det gröna för skogen och det svarta för malmen, alla de ”råvaror” som utgjorde förutsättningen för Bergslagens storhetstid. Det gula korset symboliserar jordbruket, som mer eller mindre alltid funnits i Bergslagen. Det gula och de blå är dessutom en naturlig koppling till den svenska flaggan.
Läs mer om Bergslagsflaggan och Föreningen BergslagsflagganÄmnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.