Nästa artikel
Kör inte i diket
VINTERTIPS

Kör inte i diket

Publicerad 11 december 2013 (uppdaterad 30 september 2019)
Visserligen så tjatar alla myndigheter sig hesa på att du ska tänka på att ta med dig rätt saker när du ska ut på vägarna i vintertid och även vi faller in i kören. Här är några tänkvärda tips.

Vinterdäcken är monterade, familjen och julklapparna instuvade i bilen och resan till släkt och vänner kan börja. Allt är förberett in i minsta detalj, eller är det? Motorstopp eller avkörning på en hal väg rätt ner i diket är ingen omöjlighet på de kalla och mörka vintervägarna. Det finns en del utrustning du alltid bör ha i bilen och som underlättar den dagen olyckan är framme. Och så finns det en del utrustning som är bra att ta med varje gång det är dags för en längre tur ute på landsvägarna.

”När bilen är inne på verkstaden för att skifta till vinterdäck är det många som frågar efter färdiga bra att ha på vintern kit som kan ligga i bilen. Den mest nödvändiga utrustningen har man ofta själv hemma i garaget eller så kan man hitta den i stora varuhus. Om du vet vad du behöver är det lätt att själv plocka ihop en väska med utrustning som kan ligga i bilen.” säger marknadschefen för verkstadsportalen autobutler.se, Giovanni Fucá.

Basutrustning som alltid bör finnas i bilen:
Reflexväst - Om bilen stannar och du måste ut på vägen i skymning eller mörker bör du ha någon form av reflex på dig. Enligt trafikverket syns du med reflex på ungefär 125 meters avstånd för en bil med halvljuset påslaget. Utan reflex och med mörka kläder syns du först när bilen är 20-30 meter från dig.

Filt - Kan du inte köra på tomgång blir det snabbt kallt. En filt tar nästan ingen plats i bagageutrymmet och är skön att ha den dag du måste vänta på bärgning i 5 timmar. Har du kört fast kan du försöka att lägga filten på marken för att få fäste.

Gammal bilmatta - Den tar heller inte mycket plats i bagageutrymmet och kan användas för att lägga framför däcket om du har kört fast. Om du använder dig av en ny matta ska du vara uppmärksam på att den kan ta skada av däcket.

Borste och isskrapa - Självklar utrustning att ha i bilen hela vintern.

Snöspade - Skönt att ha om du fastnar i en snösträng så att du kan skotta dig fri.

Extra varningstriangel - På små mörka vägar kan det vara bra att kunna varna bilister från båda håll.

Extra spolarvätska - Snö och slask försämrar sikten betydligt och vi använder mer spolarvätska på vintern. Ha en liten extra flaska liggandes i bagageutrymmet.
Startkablar och bogserlina - Standardutrustning. Har du tur stannar en snäll medtrafikant och hjälper till.
 

Extrautrustning att ta med:
Mobiltelefon - Idag har de flesta en mobiltelefon i fickan och kan ringa efter väghjälp. Till smartphones finns det även appar som fungerar som ficklampa.

Extra kläder - Packa ner termobyxor, raggsockor, en varm tröja, mössa och handskar när det är riktigt kallt ute. När kroppstemperaturen sjunker förlorar vi en del av vår mentala och fysiska förmåga vilket leder till att omdömet försämras och att vi får sämre motorik. 

Ficklampa - Det kan både vara obehagligt och farligt att bli stående i totalt mörker. En ficklampa gör både att du kan se och att du syns för mötande trafik på en mörk landsväg.

Vatten och nödproviant - Ta med en flaska vatten och frukt, russin, nötter eller choklad som ger snabb energi. Skönt att ha om du måste vänta på väghjälpen i flera timmar.

Extrautrustning att ta med för dig som vill vara 100% förberedd:
En liten brandsläckare
Påse med grus eller sand
Snökedjor - Kom ihåg att öva hemma så att du kan sätta på dem i kyla och mörker.
Värmeljus och tändstickor/tändare – Ger både ljus i kupén och snabb värme för stelfrusna fingrar.
Punkteringsspray
Domkraft – Såg du efter att reservdäcket var ok när du bytte till vinterdäck?
Första hjälpen kit

Trots alla förberedelser och säkerhetsåtgärder är det ett par saker som är viktigare än allt annat när du ska ut på en längre resa. Kom ihåg att kika på väderleksrapporten och var ute i god tid så att du inte behöver stressa för att hinna fram i tid.

Materialet kommer från Autobutler som är Nordens största oberoende verkstadsportal och förmedlar kontakt mellan bilägare och verkstäder. Autobutler samarbetar med 530 kvalitetsverkstäder i Sverige, 850 i Danmark och 300 i Tyskland.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.