Nästa artikel
Jobbigt att köpa och sälja bilen privat
NYHETER

Jobbigt att köpa och sälja bilen privat

Publicerad 7 december 2018
En ny sifostudie visar att svenskarna tycker att det är jobbigt att köpa och sälja begagnad bil. Riktigt jobbigt, svensken väljer hellre att stuka sin egen fot eller deklarera än att sälja sin bil till en annan privatperson.
Att drabbas av vinterkräksjukan räknas dock som jobbigare enligt studien som bygger på en enkätundersökning där slumpmässigt utvalda svenskar med körkort svarat på frågor. Det är Wayke, Sveriges näst största handelsplats för bilar, som beställt studien för att identifiera de största smärtpunkterna vid bilaffären inför bolagets storsatsning på privatmarknaden. 

Att söka jobb, storhandla och boka resor räknas som mindre påfrestande än att sälja och köpa bil. Att vända sig till en handlare för bilaffären räknas dock som mindre jobbigt än att köpa eller sälja privat.

Vi vet sedan innan att folk tycker att det är jobbigt att lägga ut annons och sälja sin bil men att man hellre stukar foten är ju smått absurt. Vi hoppas kunna ändra på det, den här studien har gett oss uppslag till en rad nya tjänster som ska göra det både smidigare och säkrare att både köpa och sälja, säger Martin Fransson, VD, på Wayke. 

Studien har även tittat på vad svenskarna mer specifikt upplever som allra jobbigast med bilaffären. Att sälja bil är jobbigare än att köpa, främsta anledningen till det är att säljaren upplever sig få många samtal och meddelanden från oseriösa spekulanter hör av sig med skambud. De jobbigaste med att köpa bil är snarare att man inte litar på säljaren och misstänker att denna undanhåller information.

Att vända sig till en handlare för bilaffären räknas som mindre jobbigt än att köpa eller sälja privat. 

Wayke utvecklar nu nya tjänster som ska göra bilaffären mindre jobbig framöver, bland annat en tjänst där privatpersoner enkelt kan sälja till högstbjudande handlare. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.