Bild
Nästa artikel
NYHETER

Ingen husbilsstatistik från HRF

Publicerad 2 juli 2018 (uppdaterad 4 juli 2018)
Eftersom den nya skatten för husbilar trädde i kraft den 1 juli beslutade HRF att inte redovisa några registreringssiffror då dessa kan vara missvisande. Däremot finns det statistik när det gäller husvagnar.

En effekt av skatteändringen blev att många lagerhusbilar hos importörer och återförsäljare, som ej var sålda till kund, registrerades i slutet av juni. Detta betyder att registreringssiffrorna för juni månad varit avsevärt högre än under juni månad förra året.

De husbilar som nu registrerats ska ju sedan säljas till kund, vilket betyder att registreringssiffrorna under årets följande månader kommer att bli avsevärt lägre än de verkliga försäljningssiffrorna.

För att undvika missförstånd, har HRF beslutat att ej publicera några husbilssiffror förrän årssammanställningen i början av januari 2019.

Husvagnsregistreringar för juni 2018

Under juni månad 2018 registrerades 472 husvagnar. (Motsvarande månad året dessförinnan registrerades 464 stycken.) Hittills under 2018 betyder det 2 095 registrerade husvagnar mot 2 325 under samma period 2017. I procent innebär detta en minskning med 9,89 procent.

Husbilar

När det gäller husbilar inregistrerade under perioden januari till maj hade de en ökning med 6,77 procent. HRF redovisar ingen månadsstatistik då siffrorna är missvisande på grund av skatteändringen.

Vrooms statistik

Det finns dock statistik från Trafikanalys, som är statens officiella statistik. Den bearbetas av exempelvis statistikföretaget Vroom som skriver att husbilar slog nytt rekord i juni med 3 188 nyregistrerade fordon vilket är nästan tre gånger så många bilar som i maj när det tidigare rekordet sattes. Det är uppenbart att det inregistrerats ett stort antal husbilar som är osålda men inte har den nya skatten. Fiat dominerar husbilsmarknaden och står för hela 84% av det totala antalet nyregistrerade husbilar hittills i år.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.