Från och med den 1 februari är det förbjudet att hålla mobilen i handen medan man kör. Den nya regeln förtydligar att det inte längre är tillåtet för förare att rattsurfa med mobilen eller annan kommunikationsutrustning under färd. En rad organisationer och myndigheter går därför idag ut med pressmeddelanden om förbudet för handhållen mobil.
Trafikförordningens kapitel 4, paragraf 10e, har uppdaterats med texten:
Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen. Förordning (2017:1284).
Redan 2013 blev det förbjudet för förare att använda mobilen eller annan kommunikationsutrustning om det inverkar menligt på förandet av fordonet men lagen ansågs trubbig.
- Men det har inte varit tydligt vad som menats med ”menligt på framförandet”. Den nya skrivningen innebär ett klargörande. Det inte är tillåtet att ringa eller rattsurfa med mobilen eller annan kommunikationsutrustning i handen när man kör, säger Peter Larsson, trafiksäkerhetsexpert på Transportstyrelsen.
Ett förbud gör det enklare för polisen att kontrollera att förare följer reglerna i trafiken. Förbudet innebär också att Sverige uppfyller de minimikrav som ställs i Wienkonventionen.
- Vårt sätt att använda mobilen har förändrats. Tidigare ringde vi från mobilen, men nu kan vi göra mycket mer som att skicka sms eller göra inlägg på Facebook. Att rattsurfa gör dig ouppmärksam i trafiken. Den som kör i 40 km/h och tittar ner på mobilen i två sekunder hinner rulla 22 meter utan koll på vägen. Mycket kan hända på den korta stunden, säger Peter Larsson.
Men den nya formuleringen i lagen har ett kryphål. Det står att föraren inte får använda utrustningen att den hålls i handen. Detta kan man komma runt genom att investera i en mobilhållare. Från polisens sida är man ändå nöjd över att formuleringen i lagen ändrats.
– Visst finns det vissa gränsdragningsproblem som rättsväsendet måste reda ut sedan. Men det blir betydligt bättre för oss, för tidigare var vi tvungna att se ett samband mellan trafikfarlig körning och att använda telefonen. Nu räcker det att vi se att de håller i mobilen och de behöver nödvändigtvis inte vingla omkring, säger Göran Bolinder, chef för trafikpolisen i Stockholm.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.