I år planerar svenskarna att i snitt lägga nära 13 600 kronor på sommarsemestern, vilket är nästan 5 000 kronor mindre jämfört med förra året och den lägsta nivån under de åtta år undersökningen har gjorts. Coronapandemin har, i olika utsträckning, gjort det svårare att finansiera semestern för var fjärde svensk. Särskilt gäller det de yngre i gruppen 18-29 år där var tredje fått det svårare. Detta enligt en undersöknings som Nordea låtit göra.
– Trenden är knivskarp. Vi ser en tydlig effekt av coronavirusets framfart som kraftigt begränsat våra semesterplaner samtidigt som många har fått, eller förväntar sig, en sämre ekonomi. Nu när vi spenderar mindre kan det vara tillfälle att spara mer, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.
De flesta finansierar semestern genom lönen och i andra hand med sparade pengar. Tidigare år har sparandet varit främsta finansieringskällan.
”Svemester” och ”Hemester” dominerar, det vill säga majoriteten planerar att semestra inom Sverige alternativt på hemorten. Endast 3 procent har planer på utlandssemester. Flest anger att de kommer att upptäcka närområdet och tillbringa tid i sommarstugan. En tredjedel kommer också lägga mer pengar på uteplatsen jämfört med ifjol.
Fyra av tio uppger att årets semester kommer bli mer klimatvänlig än fjolårets. Av dessa uppger 70 procent att det beror på coronakrisen. Kvinnor, unga och Stockholmare ser i högre grad en klimatvänlig semester framför sig.
Samtidigt har oron inför sommarsemestern skjutit i höjden. I år är det åtta av tio som känner sig oroade inför semestern, dubbelt så många som ifjol. Att man själv eller någon närstående blir sjuk oroar flest, och på andra plats att Sverige påverkas ännu mer av coronaviruset. En tredjedel oroar sig över dåligt väder. Kvinnor oroar sig överlag mer, 86 procent jämfört med 75 procent bland männen.
Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd bland allmänheten, 18–65 år, i Sverige på uppdrag av Nordea via Kantar Sifo webbpanel. Undersökningen är genomförd under perioden 19-26 maj 2020. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.