Nästa artikel
Husvagnen – vägen till det goda livet
Nyheter

Husvagnen – vägen till det goda livet

Publicerad 2 november 2015 (uppdaterad 2 november 2015)
Många européer väljer numera att bli säsongscampare och det är det bekymmersfria livet som lockar. Att slippa bolån och skulder men också att slippa underhållet på ett vanligt hus är viktiga anledningar enligt en ny avhandling på Stockholms Universitet.
Vi har berättat många gånger om att trenden att långtidscampa eller flytta ut i sitt mobila boende växer. Nu kommer en ny avhandling gjord av socialantropolog och doktorand Hege Høyer Leivestad på Stockholms Universitet i ämnet. I sin avhandling har Hege Høyer Leivestad intervjuat svenska säsongscampare på en camping i Mellansverige och brittiska långtidscampare på den spanska Medelhavskusten.

– För många handlar det om en livsstilsförändring. Man vill återfå någon form av kontroll över sitt boende, att till exempel slippa bolån och skulder. Att slippa det underhållsarbete som ett hus kräver är också en anledning, husvagnen är lättare att hantera än ett hus. Att den går att flytta genererar också en frihetskänsla, säger Hege Høyer Leivestad.

Heges forskning visar också att frihet och mobilitet är viktiga motiv till att många européer väljer att bli långtidscampare.

– Ofta rör det sig om att komma bort från känslan av att vara fast. Men paradoxalt nog är mobilitetsidén i sig viktigare än själva mobiliteten. Bara tanken att du kan flytta på din husvagn betyder mycket. För vissa långtidscampare förvandlas husvagnen till ett allt mer stationärt boende, där en flytt snart ter sig omöjlig. Man bygger in sig, expanderar med förtält och trätrall. Husvagnen ska vara som ett hem och ha alla de kvaliteter som förknippas med ett hus, säger Hege Høyer Leivestad, som under sitt fältarbete själv bott på campingplatser och deltagit i camparnas vardag.

– Livet på campingen är bekvämt. Det finns tillgång till pool och serviceinstanser. Husvagnen och campingplatsen genererar därför en föreställning om det ”goda livet”. Infrastrukturen i sig gör livet lite lättare och mer hanterbart, säger Hege Høyer Leivestad.

Hege Høyer Leivestad disputerar på avhandlingen ”Lives on Wheels: Caravan Homes in Contemporary Europe” den 6 november kl. 10.00 i Nordenskiöldsalen, Geovetenskapens hus, Frescati.

Här hittar du artikeln på Stockholms Universitets hemsida.
 

Hege Høyer Leivestad (foto: Terje Tjærnås)

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.