I krokarna runt Perpignan finns flera trevliga utflyktsmål. En söndag i början av juli besöker vi både medeltidsbyn Castelnou och vinproducenten Cazes i Rivesaltes.
Den lilla medeltidsbyn Castelnou ligger inbäddad vid foten av kullar och med Aspres Canigou, ett mytomspunnet berg enligt katalansk folktro, i bakgrunden.
Castelnou rankas som en av landets finaste byar ”Les plus beaux villages de France”.
Vi kommer dit en mulen dag i början av juli 2011 och ställer husbilen på parkeringen vid foten av berget. Där börjar vandringen mot borgen på toppen. Gatorna är trånga och vindlande på medeltida sätt och här och där finns små butiker med konsthantverk, kaféer och krogar.
De flesta serveringar håller söndagsstängt, men till slut hittar vi en restaurang som håller öppet och tar plats på terrassen.
Övriga gäster talar franska och många stora sällskap sippar på kaffe och en avec, uppenbarligen redan klara med sin lunch. Menyn innehåller mycket vilt och personalen bär medeltidsinspirerade kläder. En irriterad servitör meddelar torrt att vi kommer ”trop tard” (för sent), mat serveras bara till 16. Besvikna lommar vi därifrån, mest ledsna över bemötandet.
Vi fortsätter vår vandring och närmar oss så småningom borgen. En entréavgift betalas vid borgens lägsta punkt och i det lilla ståndet finns också en del souvenirer att handla, bland annat ett utmärkt vin som vi senare har turen att få smaka. Det är Castelnou-borgens eget vin, rött till färgen och av årgång 2009.
Men tillbaka till feodalherrens hus: här kan man träda in i salar som blickar ut över det bergiga landskapet. Det är maffigt utan att vara grandiost. Låga valv och vindlande tunnelliknande passager höjer wow-faktorn. Efteråt konstaterar vi att det är en trevlig liten medeltidsborg, lagom i storlek och fri från störande kommers. Upplevelsen på toppen väger upp det otrevliga bemötandet längre ner i byn. Högst upp är också utsikten över staden och landskapets taggiga åsar magnifik.
Vid ett litet torg finns en restaurang som håller öppet på söndagar och här slår vi oss ned. Två generösa tapastallrikar kommer snabbt på bordet. Husets röda serveras till och smakar – som sagt – mycket bra. På tillbakavägen ser vi flera butiker som säljer olika sorters vin. Inget smakar så gott som det vi serverades på borggården.
Mer info: www.castelnou.com
Rivesaltes (på katalanska Ribesaltes) är en kommun i Pyrénées-Orientales-departementet. Staden är känd för sitt vin: Rivesaltes AOC. Många sorter görs på grenache-druvan, (läs mer om den i faktarutan på nästa sida).
I Rivesaltes gör vi ett kort besök hos vinproducenten Cazes. Företaget har nära 200 hektar i området som varje år ger upphov till 15 olika viner: Vins de pays, Côtes du Roussillon och Côtes du Roussillon Villages, Rivesaltes och Muscat de Rivesaltes. Det sistnämnda är ett starkt sötvin, typiskt för området.
Mest utmärkande för Cazes idag är produktionen av biodynamiskt vin. De är erkänt skickliga.
Under de senaste tio åren har man fokuserat på att jobba i samförstånd med naturens ekosystem, utan bekämpningsmedel eller insektsmedel. Idag är Cazes, enligt egen uppgift, den största biodynamiska vingården i Frankrike.
Vi provsmakar oss igenom några av husets storsäljare, men bjuds också på dryck ur en och annan dyrgrip. Besöket resulterar i fyra flaskor biodynamiskt vin och dessa prövar vi senare vid fyra olika tillfällen. Det sammanlagda intrycket av Cazes-vinerna är att alla smakar gott utan att ge typiska rödvinssymtom som tung känsla i kropp och knopp. Rekommenderas!
I anslutning till vinkällaren finns en läcker restaurang på en innergård. Vi hinner tyvärr inte med ett besök men ser att den håller hög svansföring, åtminstone skvallrar miljön och menyn om det. Prisbilden ligger runt 16 euro för en lunchmeny medan en middagsmeny kostar cirka 22 euro. Det går också att beställa biodynamiskt odlad mat.
Adress: Domaine Cazes, 4 rue Francisco Ferrer, BP 61, 66.602 Rivesaltes Cedex, Frankrike
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.