Bild
Nästa artikel
Nyheter

Husbil & Husvagns Frankriketur del 7

Publicerad 14 april 2012 (uppdaterad 9 juni 2014)
Rocky Coast heter kuststräckan mellan lilla byn Le Racou och staden Collioure. Vi vandrar till fots och inser för sent att den hurtiga utflykten är mer ansträngande än beräknat.

 

Kusten är storslagen och faunan mild med blygsamma blomster i början av etappen, den del som markerar slutet av Roussillons hed. Det är inte raka spåret om man säger så, stigarna följer den kurviga kustlinjen och de två små PET-flaskorna med dryck tar slut redan efter trekvart. Då har vi hunnit knappt hälften av sträckan. Något vi konstaterar när solen står som högst på dagen. Men eftersom kartan i mobiltelefonen visar att det är lika långt tillbaka som framåt, satsar vi på att traska vidare. 
Det går långsamt, men det går. Mycket tack vare färgerna och dofterna. Vi tar in de vackra omgivningarna och mättar sinnena med det som naturen erbjuder. Efter knappt tre timmar når vi skuggan i Collioure. Aldrig har det smakat så gott med vatten. &
 
Avstickare till Collioure
■ Pittoreska Collioure är en gammal stad som ligger skyddad vid en lugn vik. Eftersom det bara är 26 kilometer till spanska gränsen, är staden starkt influerad av Katalonien. Det syns framför allt på byggnaderna i hamnen. 
Den fina miljön och det varma, soliga klimatet, har inspirerat många, inte minst konstnären Henri Matisse. Han lär ha sagt "ingenstans är himlen så blå".
1905 fann han inspiration till tavlan ”The Open Window”, ett ljust och färgstarkt verk som visade på ett nytt sätt att måla och därefter kom att kallas för fauvism. Även Picasso och André Derain har verkat i Collioure.
I den lilla staden finns många små butiker. Det är lika tätt mellan matställena, särskilt nere i hamnen. Som turist kan man dock få vänta på bord, Collioure är populärt att besöka sommartid. Inte minst för det fina badet i de små vikarna både i och utanför stadsgränsen. 
Att det dessutom tillverkas trevliga viner i området, gör inte saken sämre. De röda vinerna görs på carignan, syrah, mourvèdre, grenache och maccabeu. En tredjedel av produktionen är rosévin; från grenache-, mourvèdre- och syrahdruvan. Rekommenderas! 
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.