Bild
Nästa artikel
Nyheter

Husbil & Husvagns Frankriketur del 3

Publicerad 7 november 2011 (uppdaterad 9 juni 2014)
Med blicken vänd mot Engelska kanalen berättar staden Saint Malo en intressant historia. Här kunde driftiga sjömän göra sig stora förmögenheter, inte sällan tack vare sjöröveri.

 

Redan vägen in till centrum är löftesrik. Saint Malo är omgärdat av vatten och vid infarten på D126 skymtar vi murarna runt gamla stan. Två rondeller senare går färden över Chaussée Eric Tabarly. Till vänster om bron finns parkeringsplatser, där jag såg flera husbilar stå parkerade vid vårt besök i juni 2011. 
 
Vi väljer att köra vidare och parkerar vår lilla husbil längs med hamndockorna, på Quai Duguay Trouin. Bara några hundra meter från casinot och huvudporten in till gamla stan. Det är fortfarande lågsäsong och vårt fordon får plats i en vanlig parkeringsficka. 
Nära vår tillfälliga ställplats ligger ett stort gammalt skepp.  Det minner om stadens historia. 
I St Malo-bukten har nämligen folk i alla tider livnärt sig på sjöfart. Hamnen är imponerande även med dagens mått mätt, men en gång i tiden var den ännu större. 
Här rådde också under en period gynnsamma skatteregler (likt Kanalöarna tio mil ut i vattnet). Bland annat salt var en lågbeskattad vara och många blev stenrika på att frakta den vita lasten via Saint Malo. Ett tag var det till och med tillåtet att bygga sin förmögenhet på sjöröveri.
 
för att skydda mot oönskat besök, det vill säga fientliga erövrare, byggdes höga murar runt stadskärnan och alla viktiga handelshus. Området heter än idag Intra Muros. Ringmurarna har – och ger – också skydd mot tidvattnet och vädrets makter. Skillnaden mellan ebb och flod är mycket hög i Saint Malo, upp till 12 meters nivåskillnad förekommer. 
Eftersom stadskärnan omgärdas av hav, är det överallt nära till en strand. Vid ebb ligger folk och solar på sanden. Västerut, i riktning mot Dinard, är stranden mer anlagd. Här finns exempelvis en stor pool med naturligt havsvatten. När tidvattnet drar sig tillbaka fungerar den som badbassäng åt både lokalbefolkningen och turisterna. 
 
i gamla stan, innanför murarna sjuder det av liv och rörelse. De smala stadsgränderna ger skön svalka, även en riktigt het dag.  
Saint Malo är sommartid en välbesökt turistort. Utbudet av souvenirer är stort men inte pråligt. Här finns också många sköna kaféer att slå sig ner på, liksom utmärkta restauranger samt spännande butiker med kläder, skor och inredning. 
En känd profil med rötter i staden var Jacques Cartier, mannen som upptäckte Kanada. Även författaren, politikern och diplomaten Francois-René de Chateaubriand, levde här. &

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.