Att det är så populärt att fotografera är fullkomligt begripligt. Klostret ligger nämligen på ett berg på en halvö i Atlanten och när tidvattnet är högt minskar landsbron som förbinder ön med fastlandet. Det hela ser mycket spektakulärt ut.
Själva klostret omgärdas av en medeltida stad med trånga gränder. Hur mänskligheten lyckades tämja denna klippa på 1000-talet är en gåta. Det måste ha kostat mycket i form av blod, svett och tårar. Den historieintresserade går en guidad tur eller förstärker känslan med en konsert. Vid mitt besök hörde jag en kör repetera i en de många kyrkorna. Rösterna klingade genom de tjocka stenmurarna. Det lät mycket vackert.
Häftigast är ändå möjligheten att kunna parkera husbilen så nära. Bara några hundra meter bort finns en stor ställplats på grusunderlag. Att övernatta kostar 12 euro och är jämförelsevis dyrt i området. Men det är värt pengarna!
Att sitta i husbilen och sippa på ett glas vin (eller varför inte lokal cider) och titta på klostret när solen går ner, är ett minne för livet. Dock ett varningens ord om du vill utforska strandkanten nära ställplatsen. Kom ihåg att havsbotten förvandlas till lera vid ebb. Då blir det väldigt halt.
Mont Saint Michel då och nu
Från början var klostret ett enkelt kapell som en kyrkoherde vid namn S:t Aubert lät bygga på bergets topp år 708. Enligt legenden ska han upprepade gånger ha drömt om att ärkeängeln S:t Michel sagt till honom att bygga ett kloster på halvön. När prästen en morgon vaknade med ett hål i pannan efter att ängeln satt sin tumme mot hans panna och efterlämnat ett hål, förstod kyrkoherden att det var allvar. Auberts huvud med hålet finns kvar och går att beskåda i en närliggande kyrka.
966 bosatte sig en grupp benediktermunkar på ön och före millennieskiftet byggdes en kyrka. På 1000-talet uppfördes en romansk klosterkyrka och därefter har byggnaderna blivit fler på ön.
Långt senare, under franska revolutionen, användes klostret som fängelse. Idag är platsen ett välbesökt turistmål (runt tre miljoner besökare varje år) med souvenirbutiker, kaféer och restauranger.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.