Bild
Nästa artikel
NYHETER

Husbil gör svenska skidlandslaget snabbare

Publicerad 11 februari 2016 (uppdaterad 11 februari 2016)
Vad sägs om en specialbyggd husbil med massagebänk, motionscykel och personliga skåp till alla landslagsåkare? Något som de inte vill vara utan efter det att de fick sin första för tre år sedan, men nu är det dags för generation två. Kolla in bilderna!
Ski Team Sweden X-Country är ensamma i världen om sin husbil, byggd i Dorotea på Fiat Ducato.

Det är Fiat Professional och S Karosser har tillsammans byggt en husbil till svenska landslaget i längdskidåkning, Ski Team Sweden X-Country, för att göra de svenska skidåkarna bättre och snabbare.

Husbilen är baserad på Fiat Ducato, har dubbla lastgolv och mäter 8,6 meter på längden. Den rymmer såväl personliga klädskåp och stavförråd som kök och socialt utrymme för åkarna.

– Vid sprinttävlingar som i Stockholm är en husbil helt överlägsen. Vi kan inte vara utan den, säger landslagets skidchef Johan Sares och fortsätter, Vi tävlar ju på ställen som man ofta bara bygger upp för en helg, och då skapar husbilen en trygghet för åkarna. De kan hålla igång mellan heaten med massagebänk och motionscykel och dessutom laga mat och umgås.
 
Andra generationens segerhusbil

Idén med en specialbyggd husbil fick landslaget redan för tre år sedan och byggde då en första modell som även den baserades på Fiat Professional. Trots succén är man fortfarande i dag ensamma i världen om fordonet och till årets säsong har man tillsammans med Fiat Professional och S Karosser i Dorotea utvecklat idén ytterligare och byggt en helt ny bil. Större och rymligare med bättre förvaring, större utrymme för att umgås och snålare motor är några av nyheterna i den nya modellen.

– Den har tagit omkring 800 och 1 000 timmar att bygga, men nu är den perfekt med egna klädskåp och förvaring för stavarna, säger Ulf Sellgren på S Karosser som är specialiserade på att bygga unika och specialanpassade fordon.

Den nya specialbyggda husbilen har en 3,0-liters dieselmotor med 177 hästkrafter och levererades till landslaget under mellandagarna 2015. Redan dagarna därpå användes den för första gången i skarpt läge vid tävlingarna i världscupen Tour de ski. Nu är den däremot på hemmaplan i Stockholm för Slottssprinten i Gamla Stan 11 februari.

– Vid framför allt sprinttävlingar är en husbil helt överlägsen. Åkarna kan hålla igång med motionscykel mellan heaten och få massage i ett varmt utrymme. Nu kan vi inte vara utan den, säger Johan Sares.

Relaterade bildspel

Fakta: Fiat Ducato Ski Team Sweden X-Country
Fiat Professional Ducato 180 Multijet
Motor: 3,0-liters diesel. Max effekt 177 hk, max vridmoment 300 Nm. Automatlåda.
Kaross: Specialtillverkad av S Karosser med ventilerade klädskåp, stavförråd och sociala utrymmen.
Utrustning: Motionscykel, massagebänk.
Längd/bredd/höjd: 8,65/2,35/3,50 meter

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.