Nästa artikel
Hur långt har våren kommit?
NYHETER

Hur långt har våren kommit?

Publicerad 27 april 2015 (uppdaterad 1 oktober 2019)
Under Valborgshelgen, 30 april–1 maj, genomförs Vårkollen för första gången. Svenska Botaniska Föreningen samlar tillsammans med forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, in rapporter om en handfull vårtecken över hela landet.

Alla får vara med och rapportera, ung som gammal, proffs som amatör. Det är bara att gå in på sajten Vårkollen.se och själv klicka i hur långt vårtecknen kommit.

Vårkollen vill veta hur långt tussilago, blåsippa, vitsippa, sälg, hägg och björk kommit i landets alla delar. Det är lika intressant att få veta om något inte börjat än som om det är överblommat.

– Vi vill stimulera intresset för att spana efter vårtecken och uppmuntra de som rapporterar in sina vårtecken att de också bidrar till vetenskaplig kunskap, säger Stefan Grundström, ordförande i Svenska Botaniska Föreningen.

Resultaten som kommer in kommer att användas som ett mått på hur långt våren har kommit och hur skillnaden ser ut från norr till söder. Tanken är att upprepa Vårkollen varje år, för att på lång sikt kunna se vad som händer med naturen.

– Eftersom samma sak gjordes i landet för 100 år sedan kan vi jämföra de uppgifter vi får in via Vårkollen med hur det såg ut då, säger Kjell Bolmgren från SLU som är samordnare för Svenska fenologinätverket.

Vårkollen.se är bara öppen för rapportering den 30 april och 1 maj. Den 2 maj presenteras de preliminära resultaten.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.