Nästa artikel
Hur har du det med däcken
UNDERHÅLL

Hur har du det med däcken

Publicerad 27 mars 2014 (uppdaterad 30 september 2019)
Nu när många tar fram sina husvagnar efter vinterförvaringen är det dags att göra en säkerhetskontroll. Glöm inte att kolla däcken, och då inte bara lufttyck och mönsterdjup.
Att åka förbi macken och fylla på luft är väl något de flesta gör med automatik men det finns ytterligare åtgärder som bör göras och inte kräver så stor arbetsinsats.

När du ändå har böjt dig ner för att nå ventilen kollar du självklart mönsterdjupet. Lagkravet är 1,6 mm och det skall vara på det ställe som är mest slitet. Har däcket ojämnt slitage över däcksytan, både radiellt och axiellt, bör du ta hjälp av någon som har kunskap av att bedöma vad det beror på. Gör hellre en kontroll hos en expert än att gissa själv om du är osäker. Tänk på att 1,6 mm är ett absolut minimum, långt tidigare börjar det påverka vägegenskaper, bromsförmåga och vattenplaningsrisk.

Det är inte alla husvagnar som rullar väldigt många mil vilket innebär att även om mönsterdjupet är tillräckligt kan det vara så att däcket börjar bli gammalt. Det finns ingen åldersgräns för när däck blir olagliga men ju äldre och torrare däcket är desto sämre kontakt med vägen har du. Är däcket riktigt gammalt börjar torrsprickor uppträda och då finns ingen återvändo. Det är bara att kassera däcket hur bra mönsterdjupet än är. Hur snabbt detta kommer beror bland annat på däckets gummiblandning, hur det varit förvarat och vilket lufttryck du haft vid körning men en tumregel är att du bör vara extra observant när däcket blivit runt tio år.

Självklart kontrollerar du även om det finns några mekaniska skador som kan ha uppstått om du kört mot en trottoarkant, någon sten på campingen eller haft otur med något annat. Kolla om du kan se om någon balanseringsvikt kan ha lossat så att du är säker på att hjulen är balanserade.

Glöm inte bort att kolla lufttrycket även i reservhjulet och höja lufttrycket något i bakhjulen på bilen när du har vagnen på släp.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.