Nu har de första fallen med ormbett kommit in till Väsby Djursjukhus och de vill därför påminna om hur djurägare bör hantera situationen när ett djur blivit biten av en huggorm.
Det första de påpekar är att det efter ett huggormsbitet är mycket viktigt att hunden eller katten snabbt kommer under veterinärvård.
Direkt efter ett ormbett ska ditt husdjur hållas stilla och undvika upphetsning. Detta för att inte giftet ska spridas i kroppen. Undvik att kyla ner eller på annat sätt röra vid bettstället.
Även om hunden eller katten verkar opåverkad efter ormbettet till att börja med kan man inte vara säker på att den inte har fått gift i sig, symtom kan uppträda när som helst under de första 1-2 dygnen. Uppsök alltså alltid veterinär direkt.
Det vanligaste symtomet vid ormbett är en kraftig, ömmande, svullnad kring bettstället. Katter blir oftast bitna i en framtass och hundar kring nosen. Beroende på mängden gift som har injicerats och individens motståndskraft varierar de övriga symtomen och i värsta fall kan djuret hamna i chock.
Hos veterinären lyssnar man på hjärtat och tar blodprov för att se om några inre organ tagit skada av giftet. En del djur behöver chockbehandling med intravenöst dropp och antiserum mot ormgiftet, för andra räcker det med vätska och smärtstillande. Efter ett ormbett ska katten eller hunden hållas i strikt vila i flera veckor för att kroppen ska återhämta sig.
Kortison är en omdiskuterad behandling vid ormbett. Övertygande vetenskapliga bevis både för och emot kortisonbehandling vid ormbett saknas. Rådgör alltid med din veterinär först och på en gång något sådant här inträffat. Glöm inte att alltid hålla djuret i stillhet och ta dig till veterinär fortast möjligt!
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.