I hård konkurrens med sju andra kommuner tog Huddinge, tillsammans med Örebro, hem förstapriset, 30 000 kronor vardera att använda i friluftslivsarbetet.
Huddinge får priset för att man gör naturen tillgänglig för unga, gamla och personer med funktionsnedsättningar, bland annat genom åldersanpassad naturguidning för barn och ungdomar. 2016 har också några kilometer vandringsled tillgängliggjorts för barnvagnar och rörelsehindrade personer. I Huddinges planering finns dessutom alltid med att det ska finnas grönområden nära bostäder och skolor.
– Jätteroligt att vi når ett så bra resultat. Huddinge har under flera år arbetat hårt med att förbättra tillgängligheten till naturen. Vi har avsatt stora naturområden som naturreservat och gjort många satsningar för just barn och unga, inte minst med guidningar. Priset är ett kvitto på att arbetet har prioriterats, säger Anna Avilov, naturvårdschef, Huddinge kommun.
- Otroligt roligt att vårt långsiktiga och envisa arbete uppmärksammas igen! Örebro kommun har satsat mycket på friluftsliv samtidigt som vi bygger mest i landet, det gör utmärkelsen extra glädjande, säger Björn Sundin (S) kommunalråd med ansvar för Samhällsbyggnad i Örebro.
Till grund för priset ligger en årlig enkät, som i år besvarades av 237 av Sveriges 290 kommuner. Frågorna rör planering för friluftsliv, information och samarbete samt aktiviteter. I årets enkät gavs kommunerna särskilt utrymme att berätta om hur de underlättar för barn och unga att vara ute i naturen.
– Det här visar att vi satsar på rätt saker. Huddinge är med våra 13 naturreservat och milslånga vandringsleder naturkommunen som är granne med storstan. Det är många års arbete med både naturskydd och föreningsliv som ger resultat, säger Christian Ottosson (C), ordförande i Natur- och byggnadsnämnden, Huddinge kommun.
Priset delades ut idag på Tankesmedjan för friluftsliv i Sundsvall.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.