Nästa artikel
HRF kräver rim och reson i beskattningen av husbilar
NYHETER

HRF kräver rim och reson i beskattningen av husbilar

Publicerad 16 april 2019 (uppdaterad 16 april 2019)
Parallellt med påskens säsongspremiär för det stora flertalet husbilsägare rullar Husvagnsbranschens Riksförbund, HRF, ut opinionskampanjen ”Husbilskampen – för rättvisare husbilsbeskattning”. Detta med anledning av den oproportionerliga och oskäliga beskattning som nya husbilar riskerar att drabbas av från och med 1 september i år.

Grovt förenklat kan man säga att i den nya beräkningsmodellen för skatteuttag jämställs en 3,5-tons husbil, som i snitt körs 688 mil per år, skattemässigt med en tung 16-tons lastbil som rullar 10 000 mil per år eller mer. För husbilsägare innebär det en årlig beskattning på drygt 25 000 kronor per år.

– Vi vill ha rim och reson. Den nya och schablonmässiga beräkningsmodellen strider mot de grundläggande juridiska kraven inom proportionalitetsprincipen att en skatt ska vara skälig. Som utformningen är i dag jämställs en liten husbil (personbil klass II) med en tung lastbil. Det är både oproportionellt och oskäligt, säger Mikael Blomqvist, vVD för husbils- och husvagnstillverkaren Kabe samt talesperson för HRF:s opinionskampanj.

Branschen är orolig för konsekvenserna för svensk husbilsindustri och husbilshandel. Indirekt är de även oroliga över hur det ska påverka svensk besöksnäring, inte minst i glesbygd, när det säljs färre husbilar. Eller när husbilen ställs av och inte används.

– Synen på husbilen är något av en stad-land-fråga. Det räcker med att se hur husbilsägandet fördelar sig över landet. Generellt är glesbygdslänen i topp på listan, säger Mikael Blomqvist. Flest finns i Gotlands län med 236 husbilar per 10 000 invånare. Sämst är tillgången i Stockholm – 40 per 10 000 invånare.

Branschen bedriver nu en dialog med både Transportstyrelsen och Finansdepartementet.

– Vi hoppas på en snar och bra lösning som innebär ett mer proportionerligt och skäligt skatteuttag som inte skadar husbils- och campingnäringen, säger Mikael Blomqvist.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.