Nästa artikel
Höjd hastighetsgräns för husvagnar ska utredas
Nyheter

Höjd hastighetsgräns för husvagnar ska utredas

Publicerad 2024-07-18 10:00 (uppdaterad 2024-07-21 21:56)
Kan leda till Tempo 100 på svenska vägar.

I dag får husvagnsekipage köra maximalt 80 km/h på svenska vägar. Men det ska det bli ändring på, om Moderaterna får som de vill.

I ett debattinlägg som publiceras i Väterbottens-Kuriren berättar Åsa Ågren Wikström, moderat gruppledare i trafikutskottet, att det finns tankar på att införa Tempo 100 på svenska vägar.

”Inför varje sommar är det många ser fram emot att få ta sin bil och husvagn och leta upp ett favoritställe, nytt eller känt sedan tidigare. Moderaterna vill underlätta för denna folkrörelse och för alla medtrafikanter. Därför vill vi att en högre hastighetsgräns för husvagnar ska utredas,” skriver hon.

Tempo 100 är ett certifikat som man kan skaffa för att få köra husvagnsekipage i 100 km/h i Tyskland, Danmark och Norge. För att få det krävs att husvagnen och dragfordonet uppfyller vissa krav. Vilka de är kan du läsa om här!

Norge införde tempo 100 på sina vägar förra året. Tanken var att ett jämnt tempo och minskad irritation i trafiken skulle öka trafiksäkerheten. Då var det, enligt Transportstyrelsen, inget som var aktuellt för Sverige. Läs mer om det här!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.