Nästa artikel
Hjärtsäkra tips inför semestern!
RESTIPS

Hjärtsäkra tips inför semestern!

Publicerad 1 juli 2015 (uppdaterad 1 juli 2015)
Semestertider betyder mycket resande för de flesta av oss. Svenska HLR rådet tar tillfället i akt och ger oss alla goda råd om vad vi bör tänka på vid olika olyckstillfällen!

Sommaren är äntligen här med sol och bad! Många går nu på semester och campingar, hotell och stugor är fullbokade. Grundläggande livräddningskunskaper kan vara helt avgörande när människor lämnar hemmamiljön och förflyttar sig ut på landet långt från ambulansstationer, räddningstjänst och sjukhus. Läs, sprid och dela Svenska HLR rådets tips om hur just DU kan hjärtsäkra din semester!

Inte sällan ökar responstiderna eftersom ambulanssjukvården och räddningstjänsten skall förflytta sig till mer avlägsna platser i geografin än normalt. Båthamnar, öar, stugor på landet och campingplatser är bara några exempel på detta. Dessutom är det vanligare att den som larmar 112 har mindre lokalkännedom om var dom faktiskt befinner sig någonstans. Se till att du vet adressen till semesterorten om någonting händer och planera för att kunna utföra första hjälpen och livräddande åtgärder de första 15 minuterna innan hjälp anländer.

Medvetslös = Stabilt sidoläge

Alltför mycket alkohol är en mycket vanlig orsaken till medvetslöshet sommartid speciellt i samband med festivaler, evenemang och helger. 

Alkohol försämrar omdömet och ökar markant risken att drunkna. Ett enkelt råd även till den mest simkunnighet är att inte dricka alkohol i samband med båtfärder och bad. Alkohol ökar riskerna för drunkning och gör dig själv till en sämre livräddare, inte sällan drunknar räddaren.

Oavsett orsak till medvetslöshet så bör personen läggas i stabilt sidoläge, ryggläge kan orsaka kvävning genom ofri luftväg samt kräkning med aspiration av maginnehåll ned i lungorna. 

Inblåsning i vattnet vid drunkning

Tidiga inlåsningar redan i vattnet kan rädda liv. Barn drunknar inte sällan på badplatser och på grunt vatten. Om räddaren kan stå på botten och tidigt ge 5 inlåsningar mun-till mun i samband med en drunkning kan detta hindra hjärtat från att stanna och därmed vara direkt livräddande. Man kan som livräddare behöva blåsa hårdare för att få in luft i de vätskefyllda lungorna. Fortsätt med HLR 30 kompressioner och 2 inblåsningar tills personen vaknar eller tills ambulans anländer !

Så gör du HLR!

Varje år rapporterar ambulanssjukvården in ca 5500 fall av plötsligt oväntat hjärtstopp i Sverige. Endast ca 10% överlever händelsen upp till en månad. Orsaken är oftast hjärt-kärlsjukdom men sommartid ökar även antalet drunkningar markant.

Om HLR utförs tidigt kan det fördubbla chanserna att överleva, se filmen om HLR och repetera dina kunskaper genom att gå en praktisk kurs så snart det är möjligt. 

Kom ihåg minnesregeln: Medvetslös med onormal eller ingen andning, larma 112 och starta HLR.

HLR utförs med omväxlande 30 kompressioner och 2 inblåsningar. 

- Placera händerna mitt på bröstbenet och tryck ned bröstkorgen 30 gånger, minst 5 cm i en takt av 100-120 /minut, släpp upp bröstkorgen helt efter varje kompression.

- Lägg en hand på pannan och 2 fingrar under hakan, för huvudet bakåt och lyft upp hakan. Knip om näsborrarna och blås in luft mu-till-mun 2 gånger. Blås till du ser att bröstkorgen höjer sig.

- Hämta och använd en lokal hjärtstartare så snart det är möjligt.

Finns det en hjärtstartare i närheten?

Med en lokal hjärtstartare kan uppemot 70% överleva ett plötsligt oväntat hjärtstopp. Hjärtstartaren är mycket enkel att använda och den ger tydliga enkla röstinstruktioner. I det Svenska hjärtstartarregistret kan du söka efter din närmaste hjärtstartare. Finns det en hjärtstartare på campingen? Är den registrerad i hjärtstartarregistret? 

En app som hjälper dig att hjälpa!

Förbered dig på att kunna rädda liv i sommar. Ladda ned appen "Rädda hjärtat" till din telefon, du lär dig om HLR, får stöd under en akutsituation och du kan enkelt söka efter närmaste hjärtstartare på en karta.

Dela denna viktiga kunskap med dina vänner och anhöriga och ha en riktigt trevlig och hjärtsäker sommar! 

Med vänliga hälsningar Svenska HLR rådet

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.