Nästa artikel
Har vi lag på halvljus?
FRÅGA

Har vi lag på halvljus?

Publicerad 13 mars 2014
”Är det lag på halvljus eller har den slopats i och med nya bilars LED-ljusramper och släckta bakljus?” Vi Bilägare svarar.

FRÅGA: I Vi Bilägare nr 15 talade man om ljusomställarens läge i en Subaru. Vid läge Auto säger importören att det endast ska användas i länder som inte kräver halvljus på dagen. Har vi i Sverige lag på halvljus vid dagsljus eller har denna slopats när nya bilar utrustas med LED-ljusramper fram och släckta bakljus?

SVAR: I Sverige gäller fortfarande ”halvljuslagen” som infördes den 1 oktober 1977 och har sen dess bidragit till ökad trafiksäkerhet. Föreskriven belysning ska alltid vara tänd vid färd på väg. Halvljuset får ersättas av varsellyktor eller dimstrålkastare i dagsljus med god sikt. 35 år senare kom övriga Europa ikapp oss och insåg att belysning dagtid gör att fordon upptäcks tidigare. Obligatoriska varsellyktor införs för nya biltyper som EU-typgodkänns från våren 2011. Tyvärr tog man inte hänsyn till att inkopplade baklyktor är väsentliga för säkerheten. Skymningssensor och nederbördssensor för automatisk tändning av halvljus och baklyktor är inte ännu obligatoriska och vi människor glömmer så lätt. Det börjar bli allt vanligare att man i skymning, dimma eller tät nederbörd kommer ikapp bilar som är helt mörklagda baktill, och det är nya bilar som blivit EU-typgodkända med obligatoriska varsellyktor, utan inkopplade bakljus.

Belysningsomkopplaren har ett läge ”Auto” om bilen är utrustad med skymningssensor/nederbördssensor som anpassar belysningen till rådande ljus- och väderförhållanden. Funktionen är normalt följande: varsellyktor (dock utan bakljus på nya EU-typgodkända bilar) lyser i dagsljus med klar sikt. Halvljuset och baklyktorna tänds automatiskt när ljusförhållandena blir sämre eller vid nederbörd. Med belysningsreglaget i läge ”Auto” riskerar man alltså inte att glömma slå på halvljus och därmed tända upp baklyktorna när sikten blir sämre. I dag finns ingen anledning att välja en ny bil som saknar denna funktion.

Artikeln från Vi Biläggares webb

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.