Nästa artikel
Hälsingland får latrintömning
NYHETER

Hälsingland får latrintömning

Publicerad 12 september 2014 (uppdaterad 30 september 2019)
Fyra stationer för latrintömning ska locka fler husbilsekipage att besöka och stanna till längs vackra Kustvägen i Hälsingland.

Den 75 km långa Kustvägen är en vacker och besöksvärd vägsträcka mitt i Sverige. Den följer kusten i norra Hälsingland och södra Medelpad mellan Jättendal och Sundsvall och du hittar kulturmiljöer som är väl värda ett besök.

Tidningen Hela Hälsingland uppmärksammar Kustvägens satsning på nya latrinstationer utanför campingarna, något som det för övrigt just nu satsas på i många kommuner som uppmärksammat det nya behov av turistservice husvagnsboomen skapar.

– Vi har sett en enorm ökning på husbilssidan, säger Ulf Broman, ansvarig för projektet Kustvägen, till Hela Helsingland.

Han konstaterar att det nu finns 85 000 husbilar i Sverige och att Sverige årligen därutöver besöks av 110 000 utländska husbilar. Med ett nystartat samarbete med Husbilsklubben, som har 12 000 medlemmar, får man en kanal att sprida informationen om att det finns möjligheter att tömma latriner och fylla på vatten längs sträckan.

– Det är ett akut behov av stationer. Som det ser ut i dag har skogsvägar varit tillfälliga lösningar, där man tömt latrin i dikena. Så vill vi inte ha det. Vi kommer att bygga stationerna under oktober och kanske en bit in i november, berättar Ulf Broman till Hela Helsingland.

Kustvägen är ett projekt i samarbete med EU, Jordbruksverket och kommunerna. Hittills har det kostat fyra miljoner och nu går ytterligare en miljon till bygget av stationerna där husbilsägare kan tömma grå- och svartvatten samt fylla på färskvatten. Då stationerna ligger vid kusten kan de även användas av båtägare.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.