Nästa artikel
Halland attraherade rekordmånga turister 2019
NYHETER

Halland attraherade rekordmånga turister 2019

Publicerad 13 februari 2020 (uppdaterad 13 februari 2020)
Svensk turism fortsätter att växa men vissa platser mer än andra. Halland sticker ut och procentuellt ökade Halland dubbelt så mycket som riksgenomsnittet och betydligt mer när det gäller norska och danska gäster.

Tillväxtverkets senaste statistik över gästnätter visar att Halland attraherade rekordmånga turister 2019. Över 3 miljoner gästnätter registrerades och förklaras med att kust och skog lockar allt fler. Halland summerar totalt 3 021 588 gästnätter 2019, en ökning med 8,2 procent från 2018. Utländska gästnätter ökade med 5,4 procent och svenska gästnätter med 8,6 procent. 

– Tre miljoner gästnätter är en milstolpe för halländsk besöksnäring. Vi har siktat högt och satte 2017 målet att fördubbla antalet internationella gästnätter fram till 2030. Redan nu har vi nått delmålet för 2021. Vi ser att besökarna kommer hit främst för stränder, camping, Kattegattleden, mat och spa, säger Anna Bengtsson, strateg på Visit Halland. 

Norska och danska gästnätter ökade särskilt mycket. Medan rikssnittet var +- noll för norska gästnätter var ökningen i Halland 13,7 procent. Danska gästnätter ökade i Halland med 15,1 procent. 

– Att vi ökar så mycket mer än rikssnittet för Norge och Danmark visar att Halland är en ”perfect match” för gästerna. Vår långsiktiga satsning på dessa marknader ger resultat och Halland blir mer känt utomlands. En viktig framgångsfaktor är gott samarbete mellan kommunerna, företagen, Visit Sweden och regionen, säger Jonas Olsson, ansvarig för Visit Halland.

De svenska gästnätterna i Halland gör ett positivt trendbrott och ökade under 2019 med 8,6 procent till 2 647 427 gästnätter, vilket är högre än sverigesnittets ökning på 5 procent.

– Det är glädjande att så många väljer just Halland nu när ett ökat hållbarhetstänk präglar människors resvanor, och den medvetna resenären är en viktig målgrupp för oss. När vi tittar framåt på hur vi ska utveckla turismen i Halland är det en självklarhet att vi bör göra det på ett hållbart sätt, säger Jonas Olsson.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.