Bild
Nästa artikel
BOKTIPS

Grilla som ingen annan med hjälp av boken "Glöd"

Publicerad 30 maj 2014 (uppdaterad 30 maj 2014)
Nu kan du lära dig att grilla med stil! Björn Frantzén har just skrivit grillboken Glöd där han delar med sig av sin unika kunskap som Michelin-klassad kock. Ändå krånglar han inte till rätterna.
Stjärnkrögaren Björn Frantzén driver en av världens högst rankade och bäst ansedda restauranger. Krogen med två stjärnor i Guide Michelin, Restaurang Frantzén. Han driver också gastropuben The Flying Elk, båda i Gamla Stan i Stockholm. Därutöver såg vi honom nyligen som en av huvuddomarna i Kock-EM, Bocuse d'Or Europé. Björn är även aktuell i TV3:s nya program ”Frantzén styr upp” där Björn hjälper omotiverade och vilsna familjer att komma på banan i köket. Denna aktiva kock släppte i maj 2014 grillboken Glöd som ges ut av Bonnier Fakta.

Den nya grillboken Glöd är fylld med tips för den som vill bli än bättre på att grilla. Frantzén inspirerar och lär ut hur man med olika svårighetsgrader kan hantera huvudrätter, massor med grönt och varma efterrätter på grillen, men också hur du gör en perfekt pommes frites och majonnäs. Till varje recept medföljer tips på en passande öl att avnjuta med rätten. Även till efterrätterna.

- Jag vill uppmuntra fler till att ta ut svängarna, att grilla det som många vanligtvis inte grillar. Visst är det enkelt att lägga en flintastek på grillen, men inte är det särskilt festligt. Och en grisfilé blir ofta torr och trist. Därför lägger jag stort fokus på smakerna och på att grilla mer av rotfrukter, grönsaker, fisk och skaldjur. För att lyckas finns en hel del bra tips, och dessa ger jag massor av i boken Glöd. Hemligheten bakom framgångsrik matlagning är att tänja på gränserna och våga. Man ska inte glömma att de flesta av rätterna också kan tillagas i stekpannan, säger Björn Frantzén.

Smakprov ur boken som får det att vattnas i munnen:
* Kryddiga apelsinglaserade morötter ”Louisiana style” med majskräm, rostad vitlök och krydd- & chorizoolja.
* Torsk ”surf and turf” med sidfläsk, bläckfisk och vita bönor i paprika- & balsamvinägersås
* Lammburgare med getost, krossade ärtor med mynta, syrad chiligurka och rucola

Bli nu inte avskräckta av dessa exempel. Boken ger otaliga exempel på härliga smakkombinationer som inte alla normalt tänker på och är en inspirationskälla utan dess like. Och vad är roligare än att imponera med doftsensationer på campingen? Dessutom får du råd om hur du hanterar råvarorna så att de verkligen kommer till sin rätt, ingen fastbränd fisk på grillgallret och inget torrt kött. Bli en kung vid grillen!
Var finns boken?
Boken finns förstås på de flesta ställen som säljer böcker.

Du kan även beställa den på nätet, exempelvis här där den kostar 188 kronor.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.