Bild
Nästa artikel
NYHETER

Graham konstruerad för olyckor

Publicerad 25 juli 2016 (uppdaterad 25 oktober 2019)
Som ingen levande människa skulle Graham klara sig bra i trafikolyckor menar en australiensk myndighet. De har låtit konstruera den perfekta människan som de döpt till Graham.

För att bli den perfekta människan för att klara sig i trafikolyckor har Graham ingen nacke, ett platt ansikte, tjockare skinn och knän som böjer sig åt alla håll. Det menar Australiens statliga Transport Accident Commission, TAC, skulle vara perfekt och har därför lanserat Graham med syfte att uppmärksamma farorna i trafiken.

En traumakirurg vid Royal Melbourne hospital och bilkrocksexperter vid Monash Universitys olycksforskningscenter har med hjälp av en konstnär hjälpt evolutionen på traven för att göra oss lämpade att överleva trafikolyckor.

Genom att Graham saknar nacke förhindras att huvudet kastas fram och tillbaka vid en krock och även om det skulle hända skyddar det tjocka och platta ansiktet näsa och öron eftersom de inte sticker ut. Grahams extra bröstvårtor mellan revbenen dämpar risken för revbensskador och dessutom har Graham tjockare skinn. Ytterligare en fördel för Graham är att han kan böja sina knän åt alla håll för att minska risken för benbrott. Modellen framhäver alltså de mest sårbara punkterna för människor som råkar ut för trafikolyckor.

– Människor kan överleva att springa in i full fart i väggar, men när du talar om kollisioner där fordon är inblandade är hastigheterna högre, krafterna starkare och chanserna för överlevnad betydligt mindre säger Joe Calafiore, chef för TAC, i ett pressmeddelande och menar att Graham hjälper oss att förstå varför vi behöver förbättra varje aspekt av vägsystemet för att skydda oss från våra egna misstag.

En 3D-modell av Graham, som kan roteras i 360 grader, finns att undersöka på nätet.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.