Nästa artikel
Gotland stoppar husbilar
NYHETER

Gotland stoppar husbilar

Publicerad 30 december 2015 (uppdaterad 2 oktober 2019)
Har du en husbil och, i så fall, hur vet du det? Den tillspetsade frågan kan komma att bli en juridisk nöt när skyltar om förbud för parkering av personbil klass II dykt upp på Gotland.

Det är P4 Gotland som uppmärksammat frågan i och med att det dykt upp skyltar med parkeringsförbud för personbil klass II.

2006 började husbilar registreras som personbil klass II, ett juridiskt drag som tillkom efter det att EU klassat Sveriges höga skatt på dieseldrivna bilar som ett handelshinder. Före 2006 registrerades husbilar som lastbilar i Sverige.

Av det följer att det finns husbilar i olika fordonsklasser, både "lastbilar" och personbil klass II, utöver de utländska som "bara" är personbilar. Det är också därför körkortsreglerna i Sverige blir så komplicerade när det gäller husbilar, något som inte alltid är lättförståeligt för en utländsk polisman när svenskar har rätt att köra en, för dem, tung lastbil på ett körkort för personbil.

För att kunna registreras som personbil klass II ska en sådan vara "permanent försedd med karosseri som är inrättat som bostadsutrymme".  I december 2015 fanns det 47 552 sådana husbilar registrerade men dessutom fanns det 31 675 lastbilar med bostadsinredning, något som dock inte nödvändigtvis innebär att de är traditionella husbilar eftersom även lastbilar med stall, verkstad eller garage hamnar i den kategorin.

Nog om bakgrunden. Vad gäller när du möts av en skylt om parkeringsförbud för personbil klass II? Vad syftet är råder det ju ingen tvekan om men är det i juridisk mening förbjudet att parkera en husbil registrerad som lastbil på en parkeringsplats med förbud för en husbil registrerad som personbil klass II? Och vad gäller för den utländska husbilen där begreppet personbil klass II inte existerar? Trots allt berör frågan ungefär 40 procent av alla svenkregistrerade husbilar. Tänk dock även på att husbilen måste rymmas inom den markerade ytan, inga hjul utanför men det gäller generellt för alla fordon.

Nu ska dock parkeringsvakten avgöra detta på plats innan lappen fästs på vindrutan men det finns ännu inget juridiskt prövat fall om en "lastbilshusbil" har p-förbud. Trots allt är just den ingen "personbil klass II". Även frågan om en utlandsregistrerad husbil kan lappas är intressant.

Detta alldeles oavsett vad man nu tycker om att det inte ska vara tillåtet att parkera husbilar på vissa parkeringsplatser.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.