Bild
Nästa artikel
NYHETER

Gasol kan bli förnybar med ny teknik

Publicerad 15 december 2018 (uppdaterad 15 december 2018)
Med banbrytande teknik har en ny metod för att tillverka gasol tagits fram vilket gör att det i framtiden finns goda utsikter för privatpersoner att kunna köpa förnybar gasol.

Tidningen Energivärlden skriver att det i ett samverkansprojekt mellan Energimyndigheten, det svenska greentech-bolaget BioFuel-Solution AB och den brittiska gasleverantören Calor Gas Ltd har tagits fram en ny metod för att tillverka "grön" gasol. Utöver användningen för uppvärmning i fritidsfordon kan som bekant även fordon köras på LPG och fördelarna gentemot kol och oja är att gasolen ger lägre utsläpp. Dagens gasol utvinns ur naturgas samt vid raffinering av råolja.

– Det här är ett unikt pionjärprojekt vad gäller att framställa gasol från glycerol. Tekniken vi tagit fram har även beviljats med patent vilket vi ser oerhört positivt på, säger Christian Hulteberg som är docent i kemisk teknologi vid Lunds universitet till Energivärlden.

I en pilotanläggning uppnåddes produktionsmålet på 50 kilo gasol och tekniken kan skalas upp så att det kan produceras tiotusentals kilo men processen behöver förfinas för att gasolen ska bli renare och kommersiellt gångbar. För att producera 10 000 ton gasol krävs 20 000 ton glycerol.

– I projektet Demonstrating renewable propane undersöktes nya sätt att tillverka hållbar gasol. Det prövades om gasol kunde tillverkas från glycerol och rester från produktion av pappersmassa, säger Kalle Svensson på Energimyndigheten till Energivärlden.

Glycerol finns runt om oss i bunden form, både i växt och djurriket men kan även framställas kemiskt. Dessutom är det en spillprodukt som uppstår vid produktionen av biodiesel och och då det är bundet fett i djur finns det även i slakteriavfall.

– Till skillnad från exempelvis biogas finns det inga mikroorganismer som kan producera gasol. Istället krävs en kemisk process för att framställa gasen. I projektet utvecklades en process för att tillverka förnybar gasol från glycerol, säger Kalle Svensson.

Tekniken för kommersiell tillverkning skulle kunna vara på plats inom 24 till 30 månader. För att nå dit krävs finansiering och rätt uppbackning.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.