Att camping är hetare än någonsin märks tydligt både i medier och i campingstatistik. Nästan hälften av alla sommarturister i Sverige bor på en camping. Husvagns- och husbilsbranschens Riksförbund, HRF tipsar om ett gäng milstolpar i campingens historia. Häng med på en nostalgisk tur från dåtid till nutid.
Hur startade då det hela? Enkelt sagt kan man säga att folk drog ut i naturen, till skogen, för nöjes skull, mycket tack vare scoutrörelsen som var pådrivande i att sprida det positiva och hälsofrämjande med att tälta i det fria.
Till en början är just utomhusupplevelsen själva kärnan med campingen, men relativt snart inser folk att tältande även möjliggör billiga semesterresor.
År 1921 börjar Svenska Turistföreningen hyra ut tält och behovet av organiserade tältplatser ökar. De första organiserade campingplatserna öppnar knappt tio år senare. Ju fler campingplatser som startar desto mer ställde folk om från att tälta i skogen till ett campande under mer organiserade former.
Viktigt var dock fortfarande att det var utomhus och med en miljö långt från det inrutade vardagslivet.
Efter andra världskrigets slut byggs än fler campingplatser och fler börjar drivas i privat regi. Något som också blir en förändring är bilismens utbredning, det medför att antalet bilburna campare ökar.
Nu tar även byggandet av de första husvagnarna fart. På Sörby Mekaniska Verkstad bygger Helmer Berglund 1948 en vagn i aluminium på en träram och med nedsänkbart golv. Den är 310 cm lång, har fyra bäddar, städskåp, garderob och kök med diskställ. Klassikern ”Ägget” är född!
1958 börjar Kabe sin tillverkning och 1964 kommer både Cabby och Polarvagnen. Nu märks det att campinglivet tar fart. Campingplatserna blir större och standarden blir högre i och med att fler erbjuder toaletter, duschar och el.
Ju fler som reser med husvagn, desto större blir kraven på större campingtomter. Från brandkunnigas håll kommer nu önskemål om minst fyra meter mellan husvagnarna för att få en bra säkerhet om olyckan är framme.
Respektive campingtomt blir nu sju till uppåt tio meter breda.
– I slutet av 1960-talet var antal gästnätter på campingplatser cirka fyra miljoner per år. Nu har antalet fyrdubblats till omkring 16,6 miljoner nätter år 2023. Av dessa står svenskar för cirka 75 procent, säger Jörgen Nyström, kanslichef på HRF.
Något som däremot inte är en lika vanlig syn idag är tält på campingplatser. Bara en av tio gästnätter är med tält. Kategorin som växer mest i dagsläget är campande med husbil.
1885
Dr William Gordon Stables tillverkar det som anses vara världens första husvagn – The Wanderer.
1910
Amerikanska Pierce-Arrow presenterar sin Touring Landau-modell, vilket anses vara världens första husbil.
1932
I Uddevallatrakten lockar badplatsen Skeppsviken semestersugna personer och folk börjar spontancampa ovanför herravdelningen. Kommunen beslutar därför att ställa i ordning campingområdet och Sveriges första camping var därmed född! Campingen är dock nedlagd sedan länge och Sveriges äldsta camping som fortfarande är i bruk är Bredsands camping i Enköping.
1949
Färlöv-sonen och uppfinnaren Alde Rask grundar bolaget som bär hans namn än idag – Alde.
1962
Gasolköket, även kallat för Primusköket, lanseras. På den tiden ett hopfällbart och ljusblått tillbehör med uppfällbara vindskydd. Gasoltuber drev de två brännarna. Det här året är det även premiär för mässan som idag heter Caravan Salon och huserar i Düsseldorf.
1970–1980-talet
Nu händer det grejer! Campingplatserna blir till stora semesteranläggningar. Den tidigare lilla kiosken blir till livsmedelsbutik. Och självklart ska man kunna spela minigolf! Ett nytt fenomen gör sitt intåg i campinglivet, begreppet långliggare eller säsongare påträffas när folk byter sommarstuga mot uppställd husvagn. Även kassettoaletten gör sitt intåg.
1981
Mångsysslaren Picko Troberg bestämmer sig för att arrangera ett husvagnsjippo på Elmia-området i Jönköping, att det blev en succé och därmed fick fortsätta kan inte många ha missat.
1986
”Macken” sänds på tv och Per Fritzell – givetvis iförd träningsoverall – sjunger ”Man ska ha husvagn”. Över en natt får husvagnslivet kultstatus.
1990–2000-talet
Lyx på riktigt. Flera av de största campingarna anlägger aktivitetshus med äventyrsbad och lekland. På 2000-talet lanseras ”glamping”, så kallad glammig camping. Intresset för husbilar börjar märkas.
2008
Tidningen Husbil & Husvagn startar och så även denna hemsida. Allt presenteras på Elmiamässan i Jönköping.
2010–2024
Nu tar husbilsförsäljningen verkligen fart och tidigare båt- eller sommarstugeägare hittar sin nya semesterform. Antalet husvagnar är dock fortsatt fler. År 2023 fanns cirka 300 000 registrerade husvagnar mot cirka 120 000 registrerade husbilar i Sverige vilket är flest per capita i Europa.
Källa: camping.se, hemtrevligt.se, HRF, Lars Erik Paulsson, Jimmie Öbom
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.