Under förra året inträffade flest viltolyckor i Västra Götaland (9 723), Skåne (5 927), Stockholms län (4 803) och Kalmar län (4 445 olyckor). Endast Örebro län visar en minskning av viltolyckor, med drygt två procent.
Störst är risken för att köra på ett rådjur, i synnerhet i Västra Götaland där 7 920 viltolyckor med rådjur ägde rum. Nära 46 000 olyckor med rådjur inträffade under 2017. Men olyckor med hjort ökar mest. I Östergötland har olyckor med hjort ökat med 166 procent sedan 2010.
Olyckor med vildsvin ökar också och det är ett stort problem, inte minst eftersom en kollision med ett vildsvin kan få stora konsekvenser. I Skåne skedde över 1 000 olyckor med vildsvin under förra året. Och i Västra Götaland och i Uppsala län ökade olyckor med vildsvin med över 500 procent.
Älg är den enda typen av viltolyckor som har minskat sedan 2010. Samtidigt är det den olyckstyp som brukar få mest allvarliga konsekvenser. Under förra året skedde över 5 900 olyckor med älg.
– Det är oerhört viktigt att viltolyckorna tas på allvar och Motormännen vill absolut se att fler viltstängsel sätts upp. Vägarnas sidoområden behöver röjas, minst tio meter rakt ut från vägbanan, så att trafikanter kan upptäcka vilt utmed vägarna. Det är viktigt att Trafikverket kontrollerar sina entreprenörers arbete med detta. Ny teknik för aktiv viltvarning och viltslussar eller säkra viltpassager behöver också används i större utsträckning. Ökad jakt krävs dessutom för att begränsa viltolyckorna i trafiken, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännens Riksförbund.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.