Så här skulle miljömärkningen kunna komma att se ut

Nästa artikel
Förordning om drivmedel ändras idag
NYHETER

Förordning om drivmedel ändras idag

Publicerad 9 augusti 2018 (uppdaterad 9 augusti 2018)

Så här skulle miljömärkningen kunna komma att se ut

I april gav riksdagen regeringen i uppdrag att ändra drivmedelsförordningen för att klimat- och ursprungsmärka drivmedel vid pump. Idag beslöts att Sverige som första land inför systemet från årsskiftet.

Kraven på miljödeklaration av drivmedel vid pump kommer att införas den 1 januari 2019. Alla leverantörer av flytande eller gasformiga drivmedel ska ge översiktlig information om drivmedlens klimatpåverkan, råvaror och ursprungsländer direkt vid pump eller gasdispenser. En sådan miljödeklaration ska även finnas på de laddstationer för el som finns uppställda hos dessa leverantörer. 

Mer detaljerad miljöinformation ska erbjudas på leverantörens hemsida. Undantag från krav på miljödeklaration vid pump ges för små säljställen med en försäljningsvolym som understiger 1 500 m3 flytande drivmedel eller 1 000 000 m3 gasformigt drivmedel. Detta är samma gräns som berättigar till undantag från den så kallade pumplagen som kräver att förnybara drivmedel ska tillhandahållas.

Miljödeklarationen ska bygga på leverantörernas årliga redovisning till Energimyndigheten av de drivmedel som såldes föregående år, enligt de rapporteringskrav som ursprungligen utformats av EU. För att undvika att konsumenterna vilseleds ska det framgå på miljödeklarationen att information gäller leverantörens försäljning av det aktuella drivmedlet föregående år snarare än just det drivmedel som tankas. Detta är samma system som tillämpas vid ursprungsdeklarationen av el.

Det är inte alltid möjligt att spåra vissa fossila drivmedel. Om leverantören inte kan redovisa ursprungslandet hos råvaran till den fossila bensinen eller dieseln i rapporteringen till Energimyndigheten ska detta framgå på miljödeklarationen.

Sveriges andel av världens utsläpp av växthusgaser bedöms till cirka 2 promille och de drivmedel som vi använder i våra personbilar står för cirka 20 procent av Sveriges samlade utsläpp av växthusgaser. Mer än 30 procent av alla biodrivmedel i Sverige år 2017 tillverkades av palmoljeprodukter som spelar stor roll för skövlingen av regnskog i Sydostasien.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.