– Huvuddelen av alla körkortstagare kommer väl förberedda till våra prov, men totalt sett är det tyvärr allt färre som blir godkända, säger Kristina Hagberg, chef Trafikverket Förarprov på Transportstyrelsens hemsida. Det innebär fler omprov, vilket i sin tur leder till svårigheter att få tider för prov och inte minst ökade kostnader för den enskilde.
Målet med den nya förarutbildningen för personbil är att större fokus ska ligga på att lära in trafiksäkerhet och riskmedvetenhet för livet snarare än att bara förbereda sig för att klara proven.
– En översyn av hela förarutbildningssystemet har länge varit efterfrågad av Transportstyrelsen, Trafikverket och branschen. Den här översynen handlar om hur vi kan skapa bättre förutsättningar för dem som ska ut i trafiken och köra bil. Hur får vi utbildning att kännas viktig, säger Björn Renberg enhetschef på Transportstyrelsen.
Alla moment från körkortstillstånd till prövotidens slut ska ses över. Översynen är tänkt att genomföras i samverkan mellan olika intressenter: utbildningsbranschen, olika kundgrupper oavsett bakgrund, ålder eller språk, med flera. Dessutom knyts ett antal experter samt flera referensgrupper till översynen. Forskningsresultat och erfarenheter från andra länders förarutbildningssystem ska också tas till vara.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.