Nästa artikel
Fler mil i bil
NYHETER

Fler mil i bil

Publicerad 22 april 2018
Vi förflyttar oss allt mer i bil trots att varje bils genomsnittliga körsträcka minskade. Totalt ökade körsträckan i Sverige till 6,8 miljarder mil vilket är ett plus på 1,3 procent och den högsta noteringen hittills medan varje bil har en ny lägstanotering.
Trafikanalys publicerar sedan 1999 Sveriges officiella statistik när det gäller trafik, registreringssiffror och annat trafikrelaterat. Nu har de tagit fram siffror på hur långt vi kört under 2017.

Statistiken visar att svenskregistrerade personbilar under förra året kördes 6,8 miljarder mil, vilket är den högsta noteringen sedan statistiken började tas fram och är en ökning på 1,3 procent. Samtidigt minskade körsträckan per bil med en procent till 1 211 mil vilket är den lägsta noteringen hittills.

Delas körsträckorna upp med hänsyn till drivmedel visar det sig att gasdrivna bilar har den längsta årliga körsträckan med 1 912 mil per bil medan de bensindrivna bara körs ungefär hälften så långt, 927 mil. Dieseldrivna bilar ligger strax under de gasdrivna med 1 699 mil och elhybrider 1 416 mil. 

Syftet med den nu publicerade statistiken är att ge en bild av antalet kilometer som svenskregistrerade fordon körs under ett år. Körsträckorna beräknas med hjälp av en modell som baseras på mätarställningsuppgifter som besiktningsbolagen registrerar i samband med kontrollbesiktningar.

Mätarställningsuppgifterna från besiktningen matchas sedan med fordonsregistret och på så sätt skapas körsträckor för varje enskilt fordon. Uppgifter om mätarställningar finns tillgängliga för personbilar, lastbilar, bussar och motorcyklar.

Därefter summeras körsträckorna och redovisas som det totala trafikarbetet samt genomsnittliga körsträckor för några olika fordonskategorier men det går inte att bedöma var fordonen körts, exempelvis om det skett utomlands.

– Även om varje bil i genomsnitt körs mindre än tidigare motverkas effekterna av detta av att antalet bilar fortsätter att öka, säger Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys. Om ökningen fortsätter i samma takt blir det än viktigare att öka andelen bilar som drivs med ett alternativt drivmedel för att minska några av de negativa effekterna av bilkörandet.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.