Nästa artikel
Fler än hälften otrygga vid vinterväglag
NYHETER

Fler än hälften otrygga vid vinterväglag

Publicerad 8 november 2019 (uppdaterad 8 november 2019)
Trots att de flesta svenskar borde vara vana vid is och halka är det den vanligaste orsaken till hur otrygg trafiken upplevs enligt en undersökning från Continental. Samtidigt har det gjorts en undersökning i Norge där dålig däckkontroll uppmärksammas.

Väglaget i all ära, vad förarna har för skick på däcken har också betydelse. Den norska undersökningen visar att 6,5 procent inte vet hur gamla deras vinterdäck de har, 8,2 procent kör med mer än sex år gamla däck och 28 procent har inte kollat mönsterdjupet innan de monteras uppger Bobilveden. De skriver vidare att norska Statens vegvesens har analyserat dödsolyckor har varit en bidragande orsak i 11 av 100 fall. Continental skriver i sitt pressmeddelande att 57 procent av de svenska förarna känner sig mycket eller ganska otrygga vid kraftigt snöoväder och 56 procent mycket eller ganska otrygga vid ishalka. Detta trots att det vare sig i Sverige eller Norge råder någon brist på vinterväglag den här årstiden.

En annan orsak till otryggheten är vinterhalvårets mörker, 33 procent uppger att de känner sig mycket eller ganska otrygga vid mörker, vilket även kan bero på dålig syn där Bilprovningens och Synoptiks gemensamma satsning på det de kallar synbesiktningen visar att var tionde bilist har olagligt dålig synskärpa och att en miljon svenska bilförare har trafikfarlig syn. Ett faktum som märks mest vid mörkerkörning. Trots detta vill nio av tio se ett lagkrav om synkontroller vid körkortsförnyelsen vart tionde år. Är dessutom vindrutan smårepig efter flera års användning blir kombinationen farlig.

– Det faktum att fler än hälften av alla känner sig otrygga vid ishalka eller snöoväder är självklart ett problem eftersom vi bor i ett land där snö och is är verklighet under stora delar av året. Continental genomför varje år mängder av tester av sina nordiska vinterdäck, både dubb- och friktionsdäck, på plats i Sverige under typiska vinterväglag för att både optimera nuvarande däck samt utveckla nya generationer av däck. Precis som svenska Trafikverket jobbar Continental efter en nollvision (Vision Zero) där ingen ska skadas allvarligt eller förolyckas i trafiken, säger Per Linder, produktspecialist på Continental i Sverige i det pressmeddelande där de redovisar siffrorna.

Undersökningen visar också på skillnader mellan kvinnor och män, vid samtliga väglag som presenteras svarar kvinnor i högre grad än män att de känner sig otrygga. Trygghetskänslan tycks också variera beroende på var i landet bilisten bor, smålänningar känner sig tryggare vid ishalka jämfört med boende i övriga delar av landet, medan boende i Sydsverige känner sig mer otrygga vid kraftigt snöoväder.

Många bilförare skulle med största sannolikhet känna sig lugnare om det var mindre trafik på vägarna, nästan hälften (46 procent) svarar nämligen att övriga trafikanter är det som stressar dem mest när de kör bil. Att sitta i kö är inte heller populärt bland svenska bilförare, drygt en av fyra svarar att köbildning är det som stressar dem mest. Lugnast i trafiken är stockholmare och pensionärer, 27 respektive 29 procent svarar att ingenting stressar dem när de kör.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.