Nästa artikel
Fler bygger egen husbil – här är fällorna du ska undvika
NYHETER

Fler bygger egen husbil – här är fällorna du ska undvika

Publicerad 9 juli 2021 (uppdaterad 9 juli 2021)
Sedan 2018 har antalet lätta lastbilar som registrerats om till husbil ökat med 250 procent. Länsförsäkringars motorspecialist Maria Wedin pekar på vilka försäkringsfällor du bör undvika om du själv planerar att bygga din egen husbil.
Att kunna leva och jobba på vilken plats som helst är en dröm för många, en dröm som allt fler får möjlighet att uppleva. Distansarbete har under coronapandemin blivit verklighet för fler och många bygger nu sin egen husbil av en lätt lastbil. Men det gäller olika regler för försäkringsskyddet beroende på hur en egenbyggd husbil är registrerad.
 
– Många kanske inte tänker på att en lätt lastbil och en husbil räknas som olika typer av fordon och därför missar att registrera om bilen hos Transportstyrelsen. Men eftersom husbilen ofta innehåller köksutrustning, inredning och andra personliga tillhörigheter som lastbilen inte gör är det viktigt att se över både bilens registrering och försäkringsskydd, säger Maria Wedin, motorspecialist på Länsförsäkringar.

Alla motorfordon som används i trafiken måste som bekant ha en trafikförsäkring. Den ger skydd vid olyckor som innebär att personer, andra fordon eller föremål blir skadade vid en eventuell trafikolycka. Utöver trafikförsäkringen kan man sedan välja hel- eller halvförsäkring för sitt fordon och det är här skyddet i en lätt lastbilsförsäkring skiljer sig jämfört med skyddet i en husbilsförsäkring.

– En husbilsförsäkring har skydd vid semesteravbrott, stöld av lösöre, läckage och ansvarsskydd, vilket en lätt lastbilsförsäkring saknar. Det gäller även om du bygger om en personbil med stort lastutrymme till husbil, för att ha rätt skydd om något skulle inträffa krävs en omregistrering till husbil även för den, säger Maria Wedin.

Här är anledningarna till att du bör registrera rätt:

1. Att fordonet är rätt registrerat är en förutsättning för att du ska framföra det lagligt.
2. Rätt skydd. För att försäkringen ska gälla vid en eventuell olycka, inbrott eller skadegörelse är det viktigt att ditt fordon är rätt registrerat och rätt försäkrat.
3. Ersättning vid stöld. Skulle din husbil vara registrerad som en lätt lastbil eller skåpbil och sen bli stulen får du ersättning för just en lätt lastbil eller skåpbil. Inte en husbil och alla dess inredning och dina tillhörigheter.

Antalet lätta lastbilar som blivit omregistrerade till husbilar:
År Antal
2018 64
2019 88
2020 160
Källa: Transportstyrelsen.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.