Nästa artikel
Finns Årets Äggrätt på midsommarbuffén?
NYHETER

Finns Årets Äggrätt på midsommarbuffén?

Publicerad 19 juni 2017
Vi svenskar är ett äggätande folk och vi sätter i oss ungefär 231 ägg per person och år. Just nu pågår jakten på Årets Äggrätt där alla äggälskare uppmanas att dela med sig av sin favoritäggrätt. Finalisterna möts sedan i finalen på PS matsal i Stockholm lördag den 2 september.

Årets Äggrätt anordnas nu för andra året i rad. Förra året fick Svenska Ägg in cirka hundra äggrecept och vinnaren, Johanna Leidermark, presenterade sin vinnarrätt Äggpaj på Äggets dag. Nu är Årets Äggrätt 2017 igång och alla som vill kan enkelt nominera sin bästa och godaste äggrätt. Genom att lägga upp bild och recept på Instagram eller på receptsajten myTaste med #åretsäggrätt är rätten nominerad. 

I juryn för Årets Äggrätt 2017 sitter Zeina Mourtada, en av Sveriges bästa matbloggare på Zeinas kitchen, Fanny Lindkvist, hälsoinspiratör, författare och matbloggare på lesscarbs.se och Andreas Hedlund, kock på Eggs inc och Sveriges kock 2002. Juryn väljer ut fyra finalister från nomineringarna och den femte finalisten väljs via en öppen omröstning. Lördag den 2 september får sedan finalisterna själva tillaga rätten och låta juryn avgöra vem vinnaren blir under finalen på PS matsal i Stockholm. Hit kommer också bloggare, nära och kära att bjudas in. 

Årets Äggrätt arrangeras av Svenska Ägg, i samarbete med Eggs Inc och myTaste. Nomineringen pågår till och med måndag 26 juni, så chansen finns att nominera de bästa äggrätterna även från midsommarbuffén! 

Visste du att:
Ägg är, näst efter bröstmjölk, den mest kompletta naturliga näringskällan. I stort sett får man i sig merparten av alla näringsämnen man behöver genom att äta ägg. Det enda som saknas är kolhydrater och vitamin C. 

Ett enda ägg ger ungefär 7 gram fullvärdigt protein. Så för folk som tränar är det oftast helt onödigt med proteintillskott o proteinbars – ät ägg istället!

Under vinterhalvåret lider många nordbor av D-vitaminbrist. Äggulan innehåller mycket D-vitamin.

Sverige är ett av få länder där man, utan risk för salmonella, kan äta råa och löskokta ägg.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.